PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/4913/sdku-ds_chce_monitorovat_priebeh_volieb_v_143_romskych_osadach.html

SDKÚ-DS chce monitorovať priebeh volieb v 143 rómskych osadách

Prešov 2. apríla (TASR) - Prešovské regionálne štruktúry SDKÚ-DS plánujú v sobotu 4. apríla monitorovať priebeh druhého kola prezidentských volieb v 143 rómskych osadách na území Prešovského kraja, aby nedošlo k ovplyvňovaniu voličov a porušovaniu volebného moratória.

"Zachytili sme signály, že za jeden rómsky hlas sa budú vyplácať tri eurá (90 Sk). Máme informácie o rozdávaní mobilov rómskym koordinátorom v Bardejovskom okrese. Rovnaké ohlasy máme z okresov Levoča, Stará Ľubovňa, Vranov nad Topľou, Prešov, Humenné a Sabinov, " uvádza sa v tlačovej správe, ktorú dnes zaslal médiám predseda Regionálneho zväzu SDKÚ–DS Štefan Kužma.

Podobné praktiky podľa Kužmu zaregistrovali pred niekoľkými rokmi počas regionálnych volieb, keď zo strany niektorých kandidátov dochádzalo ku kupovaniu hlasov rómskych voličov za potraviny, pričom ich do volebných miestností zvážali autobusy súkromných cestovných kancelárií, čo SDKÚ-DS považuje za hrubé porušenie zákona.

V osadách bude voľby monitorovať 143 dobrovoľníkov, ktorí budú pracovať v anonymite. V prípade, že zaznamenajú akékoľvek porušovanie zákona a ovplyvňovanie rómskych voličov, bezodkladne skontaktujú výjazdové skupiny, ktoré budú počas celého dňa v pohotovosti. Každá takáto skupina má byť vybavená dokumentačnou technikou, aby mohla prípadné porušenie moratória dôkladne zdokumentovať. "O každom porušení zákona budeme informovať políciu, Ústrednú volebnú komisiu a média, " dodal pre TASR Kužma.

Ako ďalej pokračoval, na Ústrednú volebnú komisiu nepodali žiadny oficiálny podnet, čo potvrdila aj zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová. Dodala, že podobné prípady sa síce v minulosti vyskytli, avšak ÚVK neprislúcha riešiť tieto veci.

V zákone o spôsobe voľby prezidenta SR sa uvádza, že v čase 48 hodín pred začatím voľby a počas nej je zakázané v rozhlasovom a televíznom vysielaní a v hromadných informačných prostriedkoch zverejňovať alebo vysielať informácie o kandidátoch v ich prospech alebo neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Škultétyová tiež pripomenula, že sa v ňom tiež píše o tom, že počas voľby sa v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie, a v ich bezprostrednom okolí zakazuje presviedčanie za voľbu alebo proti voľbe niektorého z kandidátov.

"To je všetko, čo je zakázané v čase moratória, " upozornila. Podľa jej slov sa v zákone nenachádza také ustanovenie, ktoré by týmto konaním bolo porušené. "Nenachádzam nič v zákone, pod aké ustanovenie by sa to dalo oprieť, " poznamenala.

 
3.4.2009 | Pridal: Orin | Politika | čítané: 1995 krát