Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Kolaudačné rozhodnutia na prvé byty

Na 26 bytov a spoločné priestory obytných domov v 4 sekciách v lokalite Pod Hájom v katastri obce Ľubotice v susedstve najväčšieho sídliskového súboru Sekčov v Prešove vydal v 11. týždni t. r. odbor životného prostredia Okresného úradu v Prešove kolaudačné rozhodnutie.

Ide o 2 až 4-izbové byty, ktoré stavia firma Tradet, s. r. o., Prešov na základe predstáv budúcich vlastníkov. V tomto týždni sa podobného rozhodnutia dočkajú 2 sekcie a zostávajúcich 5 sekcií postupne skolaudujú do konca apríla t. r. a tak spolu 150 bytov začnú užívať tí, ktorí si ich výstavbu zaplatili.

Radikálny obrat k lepšiemu nastal pre klientov po kapitálovom vstupe podnikateľa z USA, Amerického Slováka Paula Rusnaka v polovici roku 2000. Ako 20. marca povedal Stan Pavlik, konateľ súčasnej spoločnosti, členky skupiny Rusnak Group, P. Rusnak doteraz na dofinancovanie celého projektu vynaložil 1,35 milióna amerických dolárov. Počiatočná predpokladaná strata 11 miliónov Sk vzrastie na 44 miliónov Sk, no P. Rusnak podľa S. Pavlika chce v tejto oblasti na Slovensku naďalej a podstatne širšie investovať. Veľký vplyv mali na tvorbu straty predchádzajúce nezrovnalosti medzi podnikateľkou Táňou Pavlovičovou a budúcimi vlastníkmi. Pohľadávky súčasného Tradet-u činia podľa S. Pavlika okolo 38 miliónov Sk. Na dokončenie celého projektu aj so sadovými a terénnymi úpravami potrebuje spoločnosť ešte asi 250 tisíc amerických dolárov.

Pôvodná firma Tradet prešovskej podnikateľky T. Pavlovičovej začala byty stavať v januári 1998 s termínom ukončenia v roku 1999. Nedostatok financií, viaceré spory s klientmi, ktorí sa od začiatku na výstavbe bytov ako ich budúci majitelia finančne podieľali, hrozilo, že celá výstavba skončí do stratena. Obec Ľubotice požiadala na výstavbu inžinierskych sietí k bytovým domov o podporu zo samostatnej kapitoly Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR, v roku 2000 jej odsúhlasili 10,3 milióna Sk.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK