Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

SSVPL neodporúča všeobecným lekárom podpísať zmluvy so ZP

Prešov 29. marca (TASR) - Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL) a predstavitelia Prešovskej výzvy Všeobecných lekárov pre dospelých (VLD) neodporúčajú lekárom podpísať zmluvy a dodatky distribuované v súčasnosti zdravotnými poisťovňami a žiadajú navýšiť zdroje.

Zhodli sa na tom počas sobotňajšieho spoločného rokovania v Prešove s tým, že tieto zmluvy nerešpektujú požiadavky VLD.

Vo vyhlásení, ktoré poskytol dnes TASR prezident SSVPL Peter Lipták, konštatujú okrem iného, že hospodárstvo SR, vrátane zdravotníctva sa teraz nachádza vo finančnej kríze. Z toho vyplýva naliehavá úloha hľadať a podporiť rozvoj maximálne efektívnych prvkov systému poskytovania zdravotnej starostlivosti.

"Žiadame poisťovne zvýšiť finančné zdroje pre sektor VLD dôrazne práve teraz a práve preto, že je finančná kríza a vieme ponúknuť v mnohých oblastiach efektívnejšie zhodnotenie finančných prostriedkov než iné sektory zdravotnej starostlivosti. Analýzy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ukazujú, že pacienti rozvinutie primárnej starostlivosti potrebujú. Základným úsilím lekárov VLD je budovať zdravotný systém postavený na potrebách ľudí, " uvádzajú lekári. Zdôrazňujú ďalej, že ostatné deklarované odporúčania WHO a EÚ, ktoré signovali aj vysokí predstavitelia MZ SR, si vyžadujú v SR realizovať zmenu intersektorálneho rozdelenia finančných zdrojov.

Podľa všeobecných lekárov viac ako kedykoľvek predtým je potrebné rozvinúť primárnu zdravotnú starostlivosť a orientovať ju na celkové zlepšenie zdravotného stavu pacienta a populácie, a nie iba na izolované riešenie jednotlivých zdravotných problémov. Vyžaduje si to však viac finančných prostriedkov prerozdeliť v prospech primárnej zdravotnej starostlivosti.

"Predkladáme svoje požiadavky v zjednotenej zmluve s rovnakými všeobecnými podmienkami a zjednoteným cenovým návrhom pre všetky zdravotné poisťovne. V SR každý občan má zákonom garantovaný rovnaký rozsah zdravotnej starostlivosti, bez ohľadu na to, v ktorej zdravotnej poisťovni je poistený. Logicky tento rovnaký rozsah zdravotnej starostlivosti môže spravodlivo zabezpečiť rovnaká zmluva medzi poskytovateľmi a zdravotnými poisťovňami. V období finančnej krízy nesmie byť priestor na plytvanie, zmluvné vzťahy medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a ZP musia odrážať efektívne využívanie dostupných finančných zdrojov, " uzatvára vyhlásenie.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK