Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Problémy Raslavíc a Zlatej Bane

Prešovské občianske fórum (POF) pripravilo uplynulý víkend dve diskusné fóra s názvom Miestne problémy - čo s nimi? Zameralo sa na vidiek a na problémy v obciach Raslavice (okres Bardejov) a Zlatá Baňa (okres Prešov).

Obe verejné diskusie nadviazali na reprezentatívny prieskum o miestnych problémoch, ktorý sa už osvedčil v Prešove. Prieskum v Raslaviciach i Zlatej Bani, podobne ako pred rokom a pol v Prešove, ukázal, že najväčším súčasným problémom je nezamestnanosť. Na rozdiel od prešovského prieskumu sa tentokrát nevyskytli veľké rozdiely medzi stanoviskami občanov a poslancov.

V Raslaviciach medzi problémami, pri ktorých sa názory občanov a poslancov odlišovali, dominovala bezpečnosť hlavnej cesty, zvyšovanie informovanosti občanov o činnosti obecného úradu a vyčistenie povodia rieky Sekčov. Podľa starostu Jozefa Jarinu (DS-KDH-DU) bude tento rok vyčistený vyše dvestometrový úsek Sekčova, avšak problém je v tom, že rieka patrí "pod správu štátnej organizácie, ktorá je na tom finančne veľmi zle". Starosta v diskusii ďalej uviedol, že tohoročnou prioritou je dokončenie chodníka (v prieskume obsadil tento problém tretie miesto). Problém s hlavnou cestou je takisto v tom, že ide o štátnu komunikáciu. "Rokovali sme o tom, aby policajti častejšie merali rýchlosť. Naposledy tam boli pred rokom a pol," uviedol poslanec obecného zastupiteľstva František Kontura (DS-KDH-DU) a dodal, že meraniami sa ukázalo, že rýchlosť šesťdesiat kilometrov za hodinu je tam postačujúca. Napriek tomu však často dochádza na tomto úseku k dopravným nehodám, takže obec žiada znížiť rýchlosť na štyridsiatku.

Pri bode informovanosti sa zhodli všetci traja diskutujúci, vrátane poslankyne Marty Balážovej z SNS, na tom, že raslavická samospráva rôzne spôsoby informovania, ktoré sú v obci zaužívané, a skôr pociťuje nedostatok záujmu zo strany občanov. Prieskum POF obsahoval aj kolónku Iné problémy, kde sa až trinásťkrát objavila otázka chýbajúceho bankomatu. Podľa kompetentných je to však zložitý problém, pretože všetky oslovené banky považujú umiestnenie bankomatu v Raslaviciach za nerentabilné.

Diskusie v kultúrnom dome sa zúčastnilo asi štyridsať občanov. Zaujímali sa okrem iného aj o zadĺženosť mesta. Podľa starostových slov vzala obec na projekt kanalizácie a čističky odpadových vôd 6,2-miliónový úver. "Je to na dlhodobý splátkový kalendár, na deväť rokov, ktorý budeme splácať ešte štyri roky, pričom ku koncu minulého roka sme dlh znížili na 2,6 milióna korún," uviedol Jozef Jarina a dodal, že ďalší obecný krátkodobý úver má výšku 1,6 milióna korún.

Nedeľňajšej diskusie v obci Zlatá Baňa sa zúčastnilo len asi desať ľudí, preto sa viedla v menej formálnom duchu a Prešovské občianske fórum nepoužilo ani časomieru. "Diskusia bola napriek nízkemu počtu účastníkov zaujímavá. Účasť na verejných fórach je dobrovoľná, nemôžeme a nechceme nikoho nútiť, aby našich diskusií zúčastňoval," uviedla koordinátorka projektov POF Nicole Fuchsová a dodala: "Je však možné, že diskusiu zopakujeme, asi opäť v neformálnom duchu. Volal mi totiž starosta, že sa mu ozvalo viac ľudí, ktorí na nedeľňajšom fóre neboli, ale majú záujem prísť v inom termíne."

Problémy, ktoré rezonujú v Zlatej bani sú plynofikácia obce, dokončenie vodovodu a nedostatok autobusových spojov. "Podniky SAD sú pred privatizáciou, neefektívne spoje rušia a nedá sa to ovplyvniť," uviedol starosta Dušan Demčák (nezávislý). Na diskusii mu sekundoval poslanec Ondrej Goliáš (nezávislý). Podľa Demčákových slov je však v obci ubytovňa pre šoférov autobusov, takže sa obci takto podarilo kompenzovať časť nákladov. Na margo vodovodu starosta uviedol, že je potrebné zachytiť ešte jeden prameň, momentálne je táto záležitosť v štádiu riešenie. Ako ďalej uviedol starosta Demčák, prvá časť plynofikácie by mala byť dokončená do roka, celá plynofikácia do troch. Z problémov, ktoré budú vyriešené v blízkej budúcnosti je sprístupnenie fitness centra a internetovej kaviarne.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK