Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Problémy regionálneho rozvoja

Otázkam Regionálneho operačného programu (ROP) Prešovského kraja a regionálneho rozvoja v SR venovali vôbec prvú takto tematický zameranú konferenciu, ktorú 8. marca uskutočnil Krajský úrad (KÚ) v Prešove.

Dovedna okolo 200 predstaviteľov štátnej správy, samosprávy, mimovládnych organizácií a podnikateľskej sféry diskutovalo o tom, ako vytvárať podmienky pre regionálny rozvoj a na ktoré konkrétne oblasti života v regióne by mala byť zameraná pomoc vnútroštátna a z predvstupových fondov Európskej únie. Prešovský kraj je minuloročným rozhodnutím vlády SR vybraný do prioritného regiónu Slovensko-východ a tvorí ho spolu s Košickým a Banskobystrickým krajom.

Prednosta KÚ v Prešove Jozef Polačko, zároveň predseda Regionálneho riadiaceho a monitorovacieho výboru Slovensko-východ, ktorý ROP vypracoval, v tejto súvislosti uviedol, že celý proces nie je jednoduchý, lebo "nikdy pred tým ho nikto v SR nerobil". Aj preto vyšli s iniciatívou zorganizovať takúto konferenciu.

Vedúci odboru regionálneho rozvoja a iných odvetvových vzťahov KÚ v Prešove Štefan Sopko pre TASR povedal, že ROP je základný strednodobý programový dokument uskutočňovania regionálnej politiky v Prešovskom kraji, načrtáva smery rozvoja a potreby kraja na obdobie do roku 2006. Obsahuje 6 globálnych cieľov, o. i. znižovanie nezamestnanosti, podpora konkurencieschopnej produkcie. Pre ich naplnenie treba riešiť hlavné problémy kraja, a to dopravná dostupnosť územia, podpora malého a stredného podnikania, rozvoj technickej a sociálnej infraštruktúry, cestovného ruchu v spojení s rozvojom vidieka.
Informoval, že celý ROP je zverejnený na internetovej stránke Národného programu regionálneho rozvoja a zverejnia ho aj na stránke KÚ Prešov hneď ako bude hotová.

Š. Sopko informoval, že v rámci Programu štátnej pomoci na rozvoj okresov s vysokou mierou nezamestnanosti dostal Prešovský kraj v roku 1999 necelých 7 miliónov Sk, v roku 2000 o 30 miliónov Sk viac. V tomto roku majú v kraji prijať necelých 26,5 milióna Sk. Na podporu uskutočňovania bytovej politiky dostali v kraji iba 14,7 milióna Sk v roku 1999, vlani príslušné ministerstvo poskytlo 217,7 milióna Sk.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK