PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/4732/europoslanec_hudacky_chce_riesit_hospodarsku_krizu_aj_usporou_energii.html

Europoslanec Hudacký chce riešiť hospodársku krízu aj úsporou energií

Prešov 9. februára (TASR) – Člen výboru Európskeho parlamentu pre priemysel, výskum a energetiku Ján Hudacký (KDH) sa domnieva, že jedným z alternatívnych riešení podstaty súčasnej hospodárskej krízy by mohla byť stimulácia k domácemu spotrebiteľskému dopytu v energetickom sektore a s tým súvisiaca podpora vytvárania nových trhov

Uviedol to dnes v Prešove na stretnutí so zástupcami médií, kde predstavil hlavné body programu energetickej účinnosti budov, ktorý plánuje po prerokovaní s vedením strany predložiť aj vláde a Rade pre hospodársku krízu.
"Alternatívne opatrenia by mali motivovať domácnosti, verejné inštitúcie, ale i podnikateľov k šetreniu energie v budovách a zavádzaniu nových účinných technológií, ktoré obmedzia náklady za energie a vytvoria predpoklad na zvýšenie kúpyschopnosti obyvateľstva, " povedal Hudacký. Stimulácia dopytu bude následne motivovať aj malé a stredné firmy, ktoré sa v rámci svojej činnosti zaoberajú zatepľovaním budov, výrobou okien, zavádzaním moderných technológií založených na alternatívnych zdrojoch energie, ale i výrobcov elektroniky s nízkou spotrebou energie.
Výška dotácií v rámci komplexných opatrení v prípade zatepľovania a znižovania energetickej náročnosti budov, by sa podľa Hudackého mohla pohybovať vo výške 1/3 celkových nákladov. Podporným prvkom môže byť aj zníženie dane z pridanej hodnoty pre spoločnosti, ktoré svojou činnosťou prinášajú efekt úspory. V neposlednom rade by sa takto podarilo vytvoriť aj množstvo nových pracovných miest. Finančné prostriedky na spomínané stimuly by mali byť naakumulované zo zdrojov štátneho rozpočtu a štrukturálnych fondov. K podpore podobných aktivít, súvisiacich s obnoviteľnými zdrojmi energie, má prispieť aj Fond energetickej efektívnosti, ktorý v súčasnosti pripravuje Európska komisia a Fond na elimináciu energetickej chudoby, ktorý navrhoval Hudacký vytvoriť už pred niekoľkými mesiacmi.
"Opatrenia, ktoré v súčasnosti navrhuje vláda, ale i opozičné strany, sa zameriavajú predovšetkým na elimináciu dopadov krízy, " uviedol dnes Hudacký a dodal, že svoj program nepovažuje za jediné východisko, pretože hospodársku krízu pomôže prekonať len súbor komplexných opatrení. Napriek tomu však očakáva, že sa kompetentné orgány budú jeho konštruktívnym návrhom zaoberať.

 
10.2.2009 | Pridal: Orin | Spoločnosť | čítané: 3603 krát