Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Europoslanec Hudacký chce riešiť hospodársku krízu aj úsporou energií

Prešov 9. februára (TASR) – Člen výboru Európskeho parlamentu pre priemysel, výskum a energetiku Ján Hudacký (KDH) sa domnieva, že jedným z alternatívnych riešení podstaty súčasnej hospodárskej krízy by mohla byť stimulácia k domácemu spotrebiteľskému dopytu v energetickom sektore a s tým súvisiaca podpora vytvárania nových trhov

Uviedol to dnes v Prešove na stretnutí so zástupcami médií, kde predstavil hlavné body programu energetickej účinnosti budov, ktorý plánuje po prerokovaní s vedením strany predložiť aj vláde a Rade pre hospodársku krízu.
"Alternatívne opatrenia by mali motivovať domácnosti, verejné inštitúcie, ale i podnikateľov k šetreniu energie v budovách a zavádzaniu nových účinných technológií, ktoré obmedzia náklady za energie a vytvoria predpoklad na zvýšenie kúpyschopnosti obyvateľstva, " povedal Hudacký. Stimulácia dopytu bude následne motivovať aj malé a stredné firmy, ktoré sa v rámci svojej činnosti zaoberajú zatepľovaním budov, výrobou okien, zavádzaním moderných technológií založených na alternatívnych zdrojoch energie, ale i výrobcov elektroniky s nízkou spotrebou energie.
Výška dotácií v rámci komplexných opatrení v prípade zatepľovania a znižovania energetickej náročnosti budov, by sa podľa Hudackého mohla pohybovať vo výške 1/3 celkových nákladov. Podporným prvkom môže byť aj zníženie dane z pridanej hodnoty pre spoločnosti, ktoré svojou činnosťou prinášajú efekt úspory. V neposlednom rade by sa takto podarilo vytvoriť aj množstvo nových pracovných miest. Finančné prostriedky na spomínané stimuly by mali byť naakumulované zo zdrojov štátneho rozpočtu a štrukturálnych fondov. K podpore podobných aktivít, súvisiacich s obnoviteľnými zdrojmi energie, má prispieť aj Fond energetickej efektívnosti, ktorý v súčasnosti pripravuje Európska komisia a Fond na elimináciu energetickej chudoby, ktorý navrhoval Hudacký vytvoriť už pred niekoľkými mesiacmi.
"Opatrenia, ktoré v súčasnosti navrhuje vláda, ale i opozičné strany, sa zameriavajú predovšetkým na elimináciu dopadov krízy, " uviedol dnes Hudacký a dodal, že svoj program nepovažuje za jediné východisko, pretože hospodársku krízu pomôže prekonať len súbor komplexných opatrení. Napriek tomu však očakáva, že sa kompetentné orgány budú jeho konštruktívnym návrhom zaoberať.

Súvisiace články
3.6.2009 Ján Hudacký bol ON-LINE! (kompletný prepis)
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK