PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/4690/ivan_gasparovic_sa_podvecer_stretol_so_starostami_obci_na_sarisi.html

Ivan Gašparovič sa podvečer stretol so starostami obcí na Šariši

Prešov 29. januára (TASR) – Prezident republiky Ivan Gašparovič dnes podvečer navštívil obec Ovčie v Prešovskom okrese, kde sa na obecnom úrade stretol so starostami a zástupcami 36 obcí združených v mikroregiónoch Ekosvinka a Čierna Hora.

V takmer hodinovej diskusii s prezidentom sa predstavitelia samospráv a podnikateľskej sféry venovali hlavne ekonomickým otázkam. Zaujímali sa o názor hlavy štátu na celosvetovú finančnú krízu a jej dôsledky na našu krajinu. Najviac sa však venovali zamestnanosti v regióne a existenčným problémom obcí. Prezident pripomenul úspechy, ktoré v ekonomickej a hospodárskej oblasti dosiahla Slovenská republika v posledných rokoch, hovoril však aj o rezervách, s ktorými sa bude treba v nasledujúcom období vysporiadať. "Mám pocit, že uplynulý rok môžeme skutočne hodnotiť ako úspešný. Bohužiaľ celosvetová hospodárska kríza neobišla ani Slovensko a my sa dnes denne dozvedáme, ako ľudia prichádzajú o robotu. Pevne verím, že opatrenia prijímané vládou pomôžu zmierniť dôsledky tejto nepriaznivej situácie, ktorú pociťujú v prvom rade občania, " uviedol počas diskusie Gašparovič.
Starostovia obcí hovorili aj o problémoch, ktoré majú pri podávaní projektov na získavanie nenávratných finančných prostriedkov. Niektoré menšie obce sa musia neúmerne voči svojmu rozpočtu zadlžovať, aby boli schopné zabezpečiť spolufinancovanie zámerov, prípadne čakať na refundáciu od poskytovateľa dotácie. Privítali by preto, keby v tejto oblasti mohol obciam poskytnúť pomoc štát.
Prezident republiky sa potom zúčastnil aj na diskusii s obyvateľmi obce. V sále kultúrneho domu ho privítalo viac ako 300 ľudí, s ktorými diskutoval o politike, ale i každodenných problémoch. Rozhovory prezidenta s občanmi neprerušil ani niekoľkominútový výpadok elektrickej energie. "Veľmi si vážim, že ľudia na týchto stretnutiach hovoria otvorene o svojich problémoch, ale dávajú aj racionálne návrhy. Dokážu posúdiť, čo je lepšie a čo je horšie. Mne to veľmi pomáha napríklad pri podpisovaní zákonov, aby som mohol rozlíšiť, čo je pre občana výhodné a čo nie, " uviedol pre TASR Gašparovič.
Návšteva prezidenta na východe Slovenska pokračuje v piatok stretnutiami so starostami obcí okresu Košice – okolie a prezrie si areál priemyselného parku v Kechneci.

 
30.1.2009 | Pridal: Orin | Politika | čítané: 2691 krát