Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prázdninový tip na výlet: Zlatý stôl a Skalisko

Dva najvyššie vrchy Volovských vrchov, Zlatý stôl (1 322 m) a Skalisko (1 293 m), ležia v centrálnej časti pohoria, ktorú charakterizujú mohutné, prevažne zalesnené hrebene. Hoci sú podobné výškou, charakterom sa líšia. Kým Zlatý stôl v mohutnej bočnej rázsoche láka svojou odľahlosťou a takmer pralesnatým porastmi okolo vrcholu, Skalisko zo svojho hôľnatého temena a vrcholovej skaly na hlavnom hrebeni pohoria ponúka jedinečný výhľad.

Vrcholové bralo Skaliska

Trasa: Stará Voda, žel. zast. (500 m) - Stará Voda (535 m) - Zlatý stôl (1 322 m) - sedlo Krivé (1 109 m) - Skalisko (1 293 m) - sedlo Volovec (1 155 m) - Henclová (675 m).

Značka: modrá 2827, červená 0901, zelená 5720.

Pohorie: Volovské vrchy

Trvanie trasy: 8 hodín.

Obtiažnosť: stredne náročná až náročná

Mapa: VKÚ Harmanec č. 125 - Volovské vrchy - Krompachy, 1:50 000

Prístup na začiatok trasy (pozri www.cp.sk):

Autobus SAD z Prešova do Margecian, odtiaľ vlakom do Starej Vody.

Vlak z Prešova cez Kysak a Margecany do Starej Vody

Východiskom na zaujímavú túru je železničná zastávka Stará Voda na trati Margecany - Nálepkovo. Od železnice zídeme dolu na cestu a poberieme sa smerom späť, teda na východ. Po pár desiatkach metrov zabočíme doprava do podjazdu popod trať a spolu s modrou značkou, ktorá prichádza zo Švedlára, kráčame po asfaltke do horskej, bývalej baníckej dediny Stará Voda až k turistickému smerovníku (535 m, 30 min.).
Za ním odbočíme doľava a pomedzi domy sa dostávame do lesa. Po chodníku, ktorý sa občas mení na lesnú cestu, začíname celkom slušne naberať výšku. Značka sa viackrát stáča, križuje a míňa lesné cesty, pričom neustále stúpa až na výraznú lesnú zvážnicu na dolnom okraji rozsiahlej rúbane. Priamo nad nami je bočný hrebeň Zlatého stola, ktorý budeme traverzovať. Odbočíme po značke doprava a po dobrej lesnej ceste (niekoľkokrát sa rozdvojuje, treba priebežne kontrolovať značky) postupne, ale neustále naberáme výšku. Napokon značka odbočí z cesty doľava (šípka, drevený rebrík) a stúpa pekným lesným chodníčkom, odkiaľ sa ponúkajú prvé pekné výhľady na sever, najmä na dolinu Starej Vody a Hnilecké vrchy. Pohodlný chodníček vychádza na širokánsku novú lesnú cestu, po nej však ideme len nedlho a opäť bočíme doľava na pekný lesný chodník. Ten nás napokon vyvádza tesne pod hrebeň, na okraj obrovského polomu. Tu sa okamžite tratí chodník, stromy sú naváľané na seba, my však pokračujme po náznaku vyšliapanej prte na hrebeň, do sedielka medzi Kobyliarom (1 271 m) za nami a Zlatým stolom priamo pred nami. Tu sa ponúkajú zaujímavé pohľady na okolité rudohorské kopce, sme prakticky v srdci Volovských vrchov. Hoci tu vôbec nie sú značky, pomaličky sa dá postupovať hrebeňom cez rúbanisko na západ, k lesu pod vrcholom Zlatého stola. Ako päsť na oko tu pôsobí tabuľa Územie európskeho významu, ktorú míňame. Keď prejdeme cez rúbaň na okraj zachovaného lesa, pohľadáme chodník a značku (sú neďaleko hrebeňa) a už v peknom, starom smrekovom lese s náznakmi pralesa, stúpame posledné výškové metre až k vrcholovému pylónu Zlatého stola (1 322 m, 3 h).
Alternatívou prechodu rúbaňou bez značky je prejsť na druhú stranu hrebeňa, spustiť sa niekoľko desiatok metrov na širokú lesnú zvážnicu a po nej doprava. Na križovatkách lesných ciest treba dodržiavať približne rovný smer, je to vlastne pohodlný vrstevnicový traverz vrcholovej časti Zlatého stola, v závere už po lese, kde sa napojíme opäť na modrú, po ktorej sa doprava nahor vrátime na vrchol. Táto trasa je síce pohodlnejšia, ale časovo stratíte aj viac ako pol hodiny. Nech už na vrchol vyjdete akokoľvek, má svojskú atmosféru divokého lesa. Pár metrov ďalej na severozápad (chodníček) je však na zlome terénu parádny výhľadový bod z ďalekým dosahom.
Z vrcholu sa stáčame doľava a postupne v peknom lese, po dobrej ceste klesáme do nevýrazného sedielka, následne sa objavia prvé lúčky. V krajinársky veľmi peknom prostredí a nenáročnom teréne míňame vrchol Jaminy (1 241 m) a pred nami sa ukazuje mohutný, lúčnatý chrbát Hekerovej (1 260 m). Z ďalšieho nevýrazného sedielka začneme nenáročné stúpanie na jej bočnú rázsochu vo veľmi peknom „mixovom“ prostredí lesov a lúk. Napokon vychádzame na nevýrazné rebro medzi Hekerovou a Okrúhlym chrbtom (1 205 m) a lesom, po pohodlnej ceste, sa spúšťame k potoku, v závere niekoľko metrov nahor a dosahujeme sedlo Krivé (1 109 m, 4:20 h) na hlavnom hrebeni Volovských vrchov.
Pokračujeme už po červenej doprava, nenáročným stúpaním v peknom lese na vrchol Ramzovej (1 245 m), za ktorou nasleduje lahôdkový úsek hrebeňa takmer po vrstevnici. Je to časť túry, kde sa dá šliapať poriadne rýchlo, ale zároveň si vychutnávať odľahlosť miesta s peknou prírodou. Po istom čase začína chodník opäť trocha stúpať a za výraznou odbočkou doľava dosahuje kótu Tri chotáre (1 255 m). Les sa trocha mení, je o niečo redší a nižší, objavuje sa čoraz viac čučoriedkových krov (v sezóne tu býva často veľa počerných zberačov a, bohužiaľ, aj dosť veľký bordel…). Chodník mierne stúpa, až sa napokon zvrtne doľava a vychádza z lesa. Pred nami sa objaví vrcholové bralo Skaliska a nám už ostáva len pár desiatok metrov po lúke s kosodrevinou na vrchol (1 293 m, 6 h).
Výhľad zo Skaliska je absolútne jedinečný, svojou šírkou i charakterom. Pre našinca je netypický najmä pohľad na juh, na planiny Slovenského krasu i maďarské pohoria, nádherné scenérie sa však dajú sledovať prakticky na všetky smery. Budem sa v rámci svojich tipov možno opakovať, ale je to na hodiny sedenia na vrcholovej skale a čítania krajiny. Je zaujímavé, že práve Skalisko bolo počas 2. svetovej vojny, keď bolo toto územie odtrhnuté od Slovenska, najvyšším bodom Maďarska… Kto by mal chuť na pivko, môže za 15 minút zbehnúť prudko nadol po zelenej značke k turistickej chate pod Volovcom, kde je aj výdatný prameň. Chata je otvorená v júli a auguste nonstop, inak iba cez víkendy, alebo po dohode. Nevarí sa na nej, zato ponúka prípadný nocľah (100 Sk vo vlastnom spacáku, 200 Sk s bielizňou, pozri foto s podrobnejšími údajmi).
Naša cesta však pokračuje po červenej spolu zo zelenou po hrebeni s porastmi kosodreviny. Veľmi pekný úsek míňa zľava plochý vrchol Volovca (1 284 m) a chodník mierne klesá už do lesa. Zľava sa pripojí žltá značka od chaty a po lesnej ceste spoločne strácame výšku až do sedla Volovec (1 155 m, 6:30 h).
Tu odbočíme doprava na zelenú a začíname klesať do doliny. Na úvod je niekoľko nádherných lesných zákutí, po pár desiatkach metrov vpravo pod cestou udržiavaný prameň a sedenie. Chodník sa mení na lesnú cestu, ktorá kľučkuje vysokým lesom, až vychádza na úsek s úplne rúbane s kôrovcom zničeným lesom. Tu síce chýbajú značky, ale treba sa držať cesty. Tá sa postupne stáča doprava a vo veľkej serpentíne prudšie schádza až na dno doliny k potoku. Tu sa začína pohodlná, úplne nová asfaltová cesta. Ideme po nej dolu dolinou, ktorá sa neustále rozširuje a ponúka pekné scenérie svahových lúk a vysokých lesov. Napokon prichádzame až na horný okraj horskej dedinky Henclová. Vzorne upravená a čistá obec je posledným pekným objektom túry, ktorú zavŕšime pri turistickom smerovníku a autobusovej zastávke (650 m, 8 h).
Návrat je možný rôznymi kombináciami - najskôr sa však treba dostať autobusom do Nálepkova. Odtiaľ buď autobusom do Spišskej Novej Vsi a do Prešova, resp. autobusom cez Mníšek nad Hnilcom do Margecian a Prešova, alebo vlakom do Margecian a Prešova.
Túra je dĺžkou pomerne náročná, ale ak si ju dobre načasujete, je to veľmi pekná jednodňovka bez väčších „zabijáckych“ úsekov. Dá sa rozložiť aj na dva dni, s nocľahom na chate pod Volovcom. Vtedy si môžete za dobrého počasia vychutnať nevšednú atmosféru západu a ráno východu slnka priamo na vrchole Skaliska, čo býva zážitkom na celý život.

Stará Voda a Hnilecké vrchy z cesty na Zlatý stôl
Polom a rúbaň pod Zlatým stolom
Vrchol Zlatého stola
Pohľad z vrcholu Skaliska smerom na Volovec
Podvečerné Rudohorie zo Skaliska
Večer na Skalisku
Chata pod Volovcom
Nočné svetlá Rožňavy od chaty
Informácie a kontakty na chatu
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK