PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/4205/policajnych_specialistov_vnimaju_romovia_ako_svojich_ludi.html

Policajných špecialistov vnímajú Rómovia ako svojich ľudí

Prácu policajtov, ktorí pôsobia v rómskych osadách a komunitách vo funkcii špecialistov hodnotili včera policajti z Prešovského kraja na výročnej porade. Ako informoval zástupca krajského riaditeľa Policajného zboru v Prešove Karol Korpáš, projekt sa začal ako pilotný pred tromi rokmi, na začiatku vybrali osady a komunitu, kde si to bezpečnostná situácia najviac vyžadovala. Boli to osady Rakúsy, Hranovnica, Podsádok, Lomnička, Jarovnice, Chminianske Jakubovany, Ostrovany a rómska komunita v meste Levoča. Po roku projekt vyhodnotili ako úspešný a od roku 2007 sa stal rutinnou záležitosťou. Na Slovensku sa tejto činnosti venuje 118 policajtov, na teritóriu Prešovského kraje ich je 26.

Na hodnotení sa stretli policajní špecialisti so starostami obcí a zástupcami rómskych organizácií. Všetci sa zhodli na zmysluplnosti takejto práce, počty policajtov by chceli zvýšiť až o sto percent. Padli tu návrhy, že väčšia pozornosť by sa mala venovať deťom, ktoré vybiehajú z osád na hlavné komunikácie a spôsobujú dopravné nehody. Starostovia navrhujú, aby sa tejto téme venovali policajti na dopravnej výchove v školách. Zatiaľ v začarovanom kruhu sa pohybujú policajní špecialisti pri riešení úžery. Podľa ich skúseností poškodené osoby po čase odvolajú svoje výpovede a iba niekoľko prípadov je na súde.
Riaditeľ Obvodného oddelenia PZ v Jarovniciach v okrese Sabinov Marek Petrík pôsobí v najväčšej rómskej osade na Slovensku, kde je oficiálne prihlásených 3 800 Rómov, ich počet sa však odhaduje na 4 500. Policajné oddelenie má vyčlenených dvoch policajtov – špecialistov pre prácu s komunitami, ktorí majú na starosti okrem jarovnických Rómov aj osadu vo Svini s približne 900 Rómami. Petrík si skúsil činnosť policajného špecialistu v Ostrovanoch. Každá osada je podľa neho iná, rôzna je aj mentalita osadníkov. Policajní špecialisti majú v popise práce pomáhať Rómom pri komunikácii s inštitúciami, pri vybavovaní žiadostí a dokladov, v kontakte so školou, zdravotnými sestrami, komunitnými strediskami. Rómovia ich vnímajú ako „svojich policajtov. “ Venujú sa prevencii, organizujú prednášky a vplývajú na správanie sa Rómov v osadách. To však neznamená, že pri výkone služby nemusia riešiť potýčky medzi Rómami, krádeže v obci, poškodzovanie lesa pri rúbaní stromov na čierno na kúrenie. Ako uviedol ďalej Petrík, najkritickejšia situácia je v období vyplácania sociálnych dávok. V júni na seba zaútočili v Jarovniciach dve znepriatelené rodiny. „V osade sa do seba pustilo asi 500 Rómov, hádzali kameňmi, v rukách mali vidly, motyky, ako väčšinou - asistoval pri tom alkohol, “ pripomenul posledný vážnejší zásah Petrík. Všeobecne však policajti špecialisti majú k Rómom bližšie a konflikty vedia riešiť operatívnejšie.
-mm-

 
3.7.2008 | Pridal: Redakcia PIS | Polícia a záchranné zložky | čítané: 4793 krát