Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V Prešove tohto roku preinvestujú 120 miliónov Sk

Sumu 120 miliónov Sk vynaloží v tomto roku na investičnú výstavbu mesto Prešov. Príslušný plán s vymenovaním 24 stavieb schválili 29. januára na rokovaní Mestského zastupiteľstva v Prešove. Z 51-členného parlamentu boli prítomní 43 a iba jeden z nich hlasoval proti tomuto plánu. Sedem akcií v rozpočtovom náklade bezmála 87,5 milióna Sk je už rozostavaných a ďalších 17 stavieb predovšetkým technickej infraštruktúry chce mesto Prešov začať stavať v tomto roku za vyše 32,5 milióna Sk.

Financovanie realizácie plánu je viaczdrojové. Najväčší podiel prináleží cudziemu zdroju, a to 55 miliónov Sk, čo je od existencie samosprávy v Prešov najmenej. Ďalší zdroj v objeme 42 miliónov Sk tvorí nenávratný príspevok Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. Zo Štátneho fondu rozvoja bývania chce mesto Prešov získať 13,4 milióna Sk a svojimi vlastnými zdrojmi prispeje v sume 9,6 milióna Sk.

Medzi rozostavanými stavbami na dokončenie v roku 2001 je predovšetkým 176 nájomných bytov pre sociálne neprispôsobivých občanov v mestskej časti Stará tehelňa, ale aj III. etapa cyklistických trás. Objemovo najväčšia z novozačínaných stavieb v tomto roku je piata etapa rekonštrukcie Hlavnej ulice v Prešove - za 16 miliónov Sk. Len na ňu chce investor vypísať verejnú súťaž na dodávateľa stavebných prác. Na 6 ďalších stavieb vypíše užšiu súťaž a v zostávajúcich 10 prípadoch použije metódu najvyššej cenovej ponuky.

Návrh plánu investičnej výstavby v hospodárstve mesta Prešov na rok 2001 obsahoval aj 16 vodohospodárskych stavieb za 91,9 milióna Sk, 52 dopravných stavieb za vyše 236 miliónov Sk, tri energetické stavby za 2,2 milióna Sk a desať účelových stavieb za 203,6 milióna Sk. Na tieto požiadavky z verejných zhromaždení občanov v jednotlivých mestských častiach mesto nemá zdroje.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK