Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Tip na výlet: Rajtopíky a južný hrebeň Braniska

Južnú časť pohoria Branisko tvorí podcelok Sľubica. Kompaktný hlavný hrebeň tu tvoria tri výrazné vrchy - výhľadová Sľubica (1 129 m), skalnaté Rajtopíky (1 036 m) a zalesnený Rudník (1 025 m). Rajtopíky s úzkym skalnatým hrebeňom a peknou skalnou bránou tvoria atraktívnu časť tohto pohoria.

Trasa: Vojkovce (520 m) - sedlo Predky (890 m) - Sľubica (1 129 m) - sedlo Humenec (910 m) - Rajtopíky (1 036 m) - Rudník (1 025 m) - priesmyk Branisko (751 m).

Značka: zelená 5704

Pohorie: Branisko

Trvanie trasy: 3:50 hodiny

Obtiažnosť: stredne náročná

Mapa: VKÚ Harmanec č. 115 - Šarišská vrchovina, Branisko, 1:50 000

Prístup na začiatok trasy (pozri www.cp.sk):

Autobus SAD z Prešova do Spišských Vlachov (smer Spišská Nová Ves cez Krompachy), odtiaľ autobusom SAD do Vojkoviec.

Vlak z Prešova cez Kysak do Spišských Vlachov (smer Spišská Nová Ves), odtiaľ autobusom do Vojkoviec.

Opísaná trasa je vlastne južnou časťou hrebeňovky pohoria Branisko. Začína sa vo Vojkovciach (520 m) a výstup na Sľubicu (1 129 m, 1:30 h) je podrobne popísaný v špeicálnom Tipe na výlet - http://www.pis.sk/portal/?c=12&id=2829 , nebudem ho preto opakovať.
Po dostatočnom pokochaní sa výhľadmi na Spiš pokračujeme z vrcholu Sľubice po zelenej značke hrebeňom po mierne klesajúcej ceste s peknými výhľadmi na obe strany, ako aj Smrekovicu a Patriu priamo pred nami. Po pravej ruke míňame kríž a cesta prudšie klesá do oblasti rozsiahlych rúbanísk, ktoré tu vznikli po polomoch. Zjazvené pohorie tak trocha stratilo na kráse, čiastočne to vynahrádzajú ďaleké výhľady. Cesta klesne až do lesa k bývalému salašu a tu sa stáča doprava. Pár desiatok metrov vedie značka po vrstevnici a potom bočí z cesty doľava nadol (šípka) , po mokrej lúke sa oblúkom stáča doľava, do pekného vysokého lesa. Cesta stále klesá, miestami je zahataná drevom z ťažby (značenie je však prakticky bezchybné), až napokon prichádza do pekného, významného sedla Humenec (910 m, 2:20 h). Odtiaľ je možné zísť pohodlne, za 45 minút na spišskú stranu do Dúbravy (miestne značenie na smerovníku).
My však pokračujeme po zelenej nahor, strmejším úsekom v lese, ktorý nás vyvedie až k ostrému, skalnatému hrebeňu pod vrcholom Rajtopíkov. Nasleduje pekný, členitý hrebienok so strmými svahmi na obe strany a skalnými baštami a vežami, z ktorých sú miestami zaujímavé výhľady. Úzky chodník napokon prichádza až k najväčšej rarite hrebeňa - asi štyri metre vysokej dolomitovej skalnej bráne, cez ktorú priamo vedie značka. Za ňou, na druhej strane, je po pár metroch na spišskej strane hneď pod hrebeňovým skalným blokom krátka jaskynka, vhodná ako úkryt pre prípad zlého počasia. O pár metrov ďalej je na skalnom výšvihu vrchol Rajtopíkov (1 036 m, 2:45 h), označený však len nivelačným kameňom. Pokračujeme po hrebienku, ktorý klesá niekoľko desiatok výškových metrov, aby vzápätí opäť stúpal v kratšom strmejšom úseku na vrchol Rudníka (1 025 m 3:15 h). Tesne pred vrcholom (opäť len nivelačný bod priamo na chodníku) je veľmi pekné výhľadové miesto smerom na Šariš, prakticky presne nad údolím Svinky, ktoré sa tiahne od priesmyku Branisko až k Širokému.
Nasledujúci úsek býval hororový kvôli bujným porastom žihľavy a papradia, ktoré siahali vyše pása. Našiel sa však dobrák (tipujem niekoho z cykloturistov, ktorí tu mávajú pravidelné akcie - situácia z júna 2008), ktorý tu vykosil úzky koridor okolo chodníka, a tak nasleduje síce strmejší, ale úplne pohodový zostup lesom až k televíznej veži. Od nej pár metrov po asfaltke, ale potom opäť po lesnej ceste, ktorá križuje spomínanú asfaltovú ako skratka. V bezproblémovom teréne klesáme až do kedysi frekventovaného, dnes už väčšinou ľudoprázdneho priesmyku Branisko (751 m, 3:45 h), kde sa južná časť hrebeňovky končí.
Najkratší zostup je na spišskú stranu do Poľanoviec (neznačená lesná cesta sa začína tesne pod sedlom, z nášho pohľadu vľavo pod kaplnkou) a v neustálom klesaní prichádza do Poľanoviec asi za polhodinku (odtiaľ spoje do Prešova cez Spišské Podhradie). Na šarišskú stranu je to trocha ďaleko, do centra Širokého zo sedla asi 7 km, ale odkedy je tu tunel, celkom dobre sa tu stopuje J. Napokon, ak máte čas, chuť a sily, môžete pokračovať v hrebeňovke a časom zísť po značkách do Šindliara (3:15 h), Lipoviec (3:45 h), Lačnova (3:45 h), alebo Vyšného Slavkova po neznačenej ceste (2 h).

Skalná brána na Rajtopíkoch
Skoré leto na Spiši zo Sľubice
Smrekovica (vľavo) a Patria z hrebeňa pod Sľubicou
Pozostatky živlov na hrebeni
Hrebeň pod vrcholom Rajtopíkov
Detail skalnej brány
Sľubica  a Rudohorie z Rajtopíkov
Spišské Švajčiarsko
Veža na Rudníku
Kaplnka v priesmyku Branisko
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK