Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Ako hodnotia investičný plán poslanci?

Mimovládna organizácia Prešovské občianske fórum pripravila v stredu 24. januára verejnú diskusiu o investičnom pláne Prešova na rok 2001. Návrh plánu zverejnilo POF v lokálnych médiách. K okrúhlemu stolu boli pozvaní poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove, občania a novinári. Záznam debaty odvysiela káblová televízia Tatra Temex Cable. Definitívna verzia investičného plánu bude schvaľovaná 29. januára na verejnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Prešove. Ponúkame vám pár riadkov o tom, ako investičný plán hodnotia poslanci Mestského zastupiteľstva.

Ing. JÁN BALÚN (SDKÚ), predseda Poslaneckého klubu kresťanských a demokratických strán:
Návrh plánu pre r. 2001 v celkovom objeme 120 mil. Sk vychádza z možnosti vlastných zdrojov a možnosti efektívneho získavania ďalších zdrojov jeho financovania. Zohľadňuje v prvom rade potreby mesta, ktoré slúžia čo najširšiemu okruhu občanov, ktoré riešia kritické situácie v technickej infraštruktúre a ktoré prispievajú k zlepšovaniu kvality obytného prostredia. Mesto aj pre r. 2001 naďalej zachováva kontinuitu investovania do svojho rozvoja v prospech občanov pri jeho zdravom financovaní.

PhDr. IVAN BENKO (nezávislý):
Politika je koncentrovaným výrazom ekonomiky, čiže...
Historicky, mesto Prešov má čo povedať Slovensku, "to, že nie je na mape" Správ o počasí v TV, je nepodstatné, ale že púšťa peniaze, ktoré sa mu núkajú, je na zamyslenie.
Článok v Dominofórum č. 2/2001, str. 9 doc. Ivana Gürtlera hovorí "o malých sumách" 200.000, - Sk na rok 2000 a 600.000,- Sk na rok 2001 na MK4 v medzinárodnej súťaži EUROPAN 6, a čo mesto? Zároveň sme si urobili medzi architektmi blamáž.
Aké má mesto priority v investičnej výstavbe?
Na investície si berieme cudzí zdroj 55 mil. Sk a z vlastných zdrojov spolu 120 mil. Sk.
7 rozostavaných za 87 mil. 460 tis. a 17 novozačínajúcich za 32 mil. 540 tis. korún slovenských.
Teda, kde idú naše peniaze, sú účelne investované? Čo sú priority mesta?
Ako sa naplnia, to ukáže čas, ale podklady pripravia profesionáli z Mestského úradu a odsúhlasia poslanci mestského zastupiteľstva.
Citujem poslednú z návrhu uznesenia:
- súčasné finančné možnosti mesta neumožňujú zaradiť do plánu investičnej výstavby pre rok 2001 ďalšie opodstatnené požiadavky občanov a poslancov MsZ.

Ing. EMIL BLICHA (HZDS):
Návrh plánu investičnej výstavby v hospodárstve mesta na rok 2001 je zostavený v obmedzenom rozsahu, nakoľko ekonomické možnosti mesta sú slabé. Slabé sú preto, lebo mesto a mestské sprivatizované podniky generujú len veľmi malý podiel (8 %) financií investičného rozpočtu.
Nedostatkom je nízka úroveň podnikateľských aktivít mesta. Z hľadiska priorít jednotlivých akcií, je možné - aj na základe diskusie POF - na rokovaní MsZ niektoré vymeniť. Predovšetkým preto, aby občan Prešova viac pociťoval, že sa jeho dane účelne využívajú.

JUDr. KATARÍNA ĎURČANSKÁ (KDH), predsedníčka Poslaneckého klubu členov KDH:
V súvislosti s prípravou na rokovanie Mestského zastupiteľstva v Prešove dňa 29. 1. 2001 sa 25. 1. 2001 zišiel Poslanecký klub členov KDH. Na tomto zasadnutí sme prerokovali predložené materiály, medzi nimi aj návrh plánu investičnej výstavby v hospodárstve mesta na rok 2001.
Poslanci nášho klubu k materiálu nevzniesli zásadné pripomienky a klub je pripravený materiál podporiť. Zároveň sme sa zaoberali aj požiadavkami občanov, ktoré do plánu investičnej výstavby na rok 2001 zahrnuté neboli a zhodli sme sa na stanovisku, že v priebehu roka budeme hľadať možnosti a zdroje na ich realizáciu.

Ing. arch. VÁCLAV KOHLMAYER, CSc. (SDĽ), predseda poslaneckého klubu SDĽ:
Za dlhé obdobie existencie samosprávy sa v našom meste len nepatrne podporili podmienky pre novú individuálnu bytovú výstavbu. Málo vyčleňujeme ne investičnú výstavbu ciest v existujúcich mestských častiach a na opravy ciest. V dôsledku prílišného investičného angažovania sa mesta aj do oblastí, ktoré nie sú v jeho zodpovednosti, máme relatívne vysoké zadĺženie. Mesto by v budúcnosti malo realizovať len stavby verejno-prospešné, nie stavby na podnikateľskú činnosť a prospech malých skupín alebo jednotlivcov. V budúcom roku by sme mali znížiť zadĺženosť mesta, nezvyšovať rozostavanosť, dokončovať rozostavané stavby a vo volebnom roku nevyužívať nové stavby ako predvolebnú agendu.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK