Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Nehôd i obetí bolo vlani v Prešovskom kraji menej

Približne o 450 dopravných nehôd sa stalo v roku 2000 na cestách Prešovského kraja menej ako rok pred tým. Ich celkový počet bol 5748 a o život pri nich prišlo 64 osôb, čo je takisto o 7 menej ako v roku 1999. Poklesli aj počty ťažko a ľahko zranených pri dopravných nehodách. Policajti odhadli vzniknuté škody na vyše 303 miliónov Sk.

Informoval o tom na tlačovej besede 23. januára riaditeľ Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Prešove Juraj Dravecký. Najčastejšími vinníkmi, až bezmála v 87 percentách prípadov, boli vodiči motorových áut, ale oproti roku 1999 vzrástol počet nehôd zavinených chodcami a vodičmi nemotorových vozidiel.

Rozhodujúcou príčinou nehôd s vyše tretinovým podielom bol nesprávny spôsob jazdy. Požitie alkoholu zistili u účastníkov 359 nehôd, čo je o 7 prípadov menej ako v roku 1999. J. Dravecký však zvýraznil, že podiel vyše 7,2 percenta je podstatne vyšší ako celoslovenský priemer - 4,72 percenta. Najviac nehôd podľa dni v týždni sa stalo - čo je už tradičné - v piatok, najmenej v sobotu a v nedeľu. Podľa denného úseku vedie čas od 08. do 12. h.

Riaditeľ KDI upozornil, že pracovníkov dopravnej polície aj v tomto roku čaká veľa administratívnej práce spojenej s výmenou starých štátnych poznávacích značiek za nové tabuľky s evidenčným číslom vozidla. Do konca roka 2000 postúpila táto výmena v kraji na celoslovenský priemer, čiže okolo 48 percent. Najhoršia situácia, a teda najviac práce je pre "dopravárov" v okresoch Poprad, Prešov a Bardejov.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK