Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Čakajú na dobrý rok v obnove budovy

Konkrétna suma peňazí na hradenie tohoročných rekonštrukčných prác na budove pre Krajský súd (KS) v Prešove nie je ešte známa. Predseda KS Prešov Igor Burger k tomu 23. januára dodal, že na dobrý rok od začiatku týchto prác v polovici roka 1998, kedy sa do nej aj presťahovali, stále len čakajú.

Obnova paláca barónov Klobušickovcov, objektu pamiatkovo chráneného na Hlavnej ulici, mala byť hotová najprv do apríla 2000, teraz sa ako definitívny termín spomína koniec roku 2003. Insolventnosť investora Ministerstva spravodlivosti (MS) SR rekonštrukciu nielen predlžuje, ale aj zdražuje. Vlani bolo na tento účel vyčlenených 32 miliónov Sk.

KS v Prešove je plne funkčný, ale podľa I. Burgera v súčasných podmienkach KS využije väčšina jeho sudcov možnosť danú zákonom od 1. januára 2001 pracovať a pripravovať sa doma. Začiatkom marca t. r. by sa mal sprevádzkovať vstupný pavilón z Hlavnej ulice, aby sa skončilo s využívaním doterajšieho provizórneho vstupu z ulice Hurbanistov.

Na objekte je vymenená už celá strecha a pod ňou celý krov. Okrem toho, že po rekonštrukcii tu budú pojednávacie miestnosti, kancelárie pre sudcov a pre administratívu, ako aj zasadačka s vyše 100-miestnou kapacitou, malo by byť tiež opravené poschodie uličného priečelia, ktoré je zdobené mimoriadne vzácnymi a krásnymi štukovými výjavmi a ornamentmi s erbom rodiny prvých majiteľov paláca, dokončeného v roku 1756. Na to treba asi 5 miliónov Sk. I. Burger konštatoval, že pokúšajú sa nájsť aj mimorozpočtové zdroje, ale so žiadosťou nepochodili napr. vo Fonde Pro Slovakia.

Hlavným dodávateľom stavby je UNI, s. r. o., Bratislava, ktorý prešiel úspešne výberovým konaním MS SR.

KS Prešov vznikol odčlenením časti agendy KS Košice začiatkom roku 1997, v súčasnosti zamestnáva 96 ľudí, z nich sú 30 sudcovia. Najprv ho umiestnili v čiastočne upravených priestoroch bývalého autodružstva na okraji Prešova. Presun do paláca odďaľovala neústupčivosť vedenia školy, ktorej pred tým patrili tieto priestory. Podľa I. Burgera spôsobila, že už na samom začiatku nemohli využiť na rekonštrukciu pridelených 22 miliónov Sk a vrátili ich MS SR.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK