Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Remeselné centrum oživuje tradíciu

Do polovice januára t. r. dovedna sedem remeselníkov z Prešova a okolia využilo možnosť prezentácie svojich výtvorov v remeselnom centre v tzv. Župnom dome na Slovenskej ulici v Prešove. Otvorili ho v polovici decembra minulého roku a predstavuje prvú fázu iniciatívy Okresného úradu v Prešove v projekte, ktorého cieľom je zachovať tradíciu ľudových remesiel na Šariši prostredníctvom prezentácie výtvorov miestnych výrobcov.

Následne by mala vzniknúť Šarišská remeselná cesta spojením už existujúcich remeselníckych stredísk v niekoľkých obciach okresov Prešov, Sabinov, Bardejov a Svidník. Ďalším krokom bude osloviť partnerov v Poľsku v rámci bilaterálnej spolupráce v Karpatskom euroregióne.

Remeselné centrum v Prešove prevádzkujú dvaja živnostníci Mária Kruľová a Marián Rozkoš. Len oni zareagovali na výzvu okresného úradu. M. Kruľová naznačila, že realizácia celého zámeru je skôr ešte v štádiu provizória, i keď centrum navštívili aj turisti z Talianska, či Nemecka. Navyše výrobky tu prezentované už zaslali viacerým rodákom predovšetkým do USA. Na začiatku obom živnostníkom najviac vyšlo v ústrety mesto Prešov poskytnutím výhodného nájmu svojich nedávno vynovených nebytových priestorov. Za najdôležitejšie v krátkej budúcnosti považuje M. Kruľová vydanie ponukového katalógu. Na to, ako aj na skrášlenie centra hľadajú rôzne finančné zdroje.

V súčasnosti sú v ponuke centra tkané pokrovce (koberce), háčkované a vyšívané čipky, obrúsky, prestierania, úžitková aj ozdobná keramika, umelecké kováčske a drevorezbárske práce. V krátkej budúcnosti sortiment doplnia o prútené výrobky družstva Vrbovica z Bardejova, ako aj o šitie a predaj ľudových krojov a výrobky z kože. Hodlajú aj vykupovať starodávne kusy ľudového nábytku. Remeselné výtvory od remeselníkov so živnosťou aj bez nej berú na komisný predaj.

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK