Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Prešov poskytne v máji priestor detským a mládežníckym aktivitám

Mesto Prešov a Rada mládeže Prešovského kraja (RMPK) organizujú od 12. do 17. mája festival detských a mládežníckych aktivít miestnych organizácii pod názvom Bambiriáda 2008. Mottom prvého ročníka prešovskej Bambiriády je Máš právo mať kamarátov, tak nestoj a pridaj sa!

Mládežnícke a detské organizácie môžu túto prehliadku aktivít podporiť vlastnou prezentáciou svojej činnosti, formu si môžu zvoliť z troch ponúkaných úrovní. Na pódiu vystúpia spevácke, tanečné a divadelné formácie. V mestskom parku na pešej zóne bude vytvorený priestor na interaktívnu prezentáciu organizácií a tiež na zapojenie divákov do rôznych činností. Treťou možnosťou budú prenosné stánky, v ktorých sa môžu organizácie prezentovať formou výstav fotografií, výrobkov a materiálov. Festival bude mať aj súťažnú časť v oblasti literárnej, výtvarnej, hudobnej a športovej. Do literárnej súťaže sa možno zapojiť do kategórie úvaha, alebo do kategórie fantasy – sci-fi rozprávka alebo poviedka. Práce treba doručiť na adresu Regionálnej rady mládeže Prešovského kraja, Levočská 9, Prešov v termíne do 17. apríla.
Súčasťou projektu bude aj denné vydávanie bambiriádnych novín a vydanie dvoch publikácií. Deťom, mládeži aj ich rodičom bude venovaná informačná brožúra nazvaná Sprievodca, v ktorej budú informácie o aktivitách ako v priebehu roka zmysluplne tráviť voľný čas. Druhou publikáciou nazvanou Dobrovoľne do toho! bude oficiálny výstup z Bambiriády 2008.
Názov Bambiriáda je výraz odvodený z talianskeho slova bambini, čo znamená deti. Projekt vznikol pred deviatimi rokmi v Čechách, neskôr ho realizovali aj v Žiline. Ako informovala koordinátora projektu a členka predsedníctva RMPK Júlia Olejníková, cieľom Bambiriády je poukázať na význam aktívneho a nekonzumného trávenia voľného času detí a mládeže v prevencii kriminality, užívania drog a závislosti na počítačoch a televízii. Akcia sa snaží upozorniť na nezastupiteľnosť pobytu mladého človeka v kolektíve vrstovníkov so spoločnými záujmami, rešpektovať cudzie názory, riešiť konflikty či pracovať na spoločnej veci. Realizovanie sa v tíme poskytuje deťom a mladým dôležité podnety pre rozvoj ich schopností, zručností a pozitívne formuje ich osobnosť.
-mm-

Súvisiace články
3.6.2011 Ocenenie MOST 2010 putuje aj do Prešova
Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK