Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Objekt pediatrie úspešne rekonštruujú

Výborný postup stavebných prác aj v tomto období a ústny prísľub Ministerstva zdravotníctva SR na 39 miliónov Sk vytvárajú podmienky pre úspešné ukončenie rekonštrukcie objektu pre detské oddelenie Nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove v tomto roku.

Riaditeľ nemocnice Ján Sidor 12. januára informoval, že stavbári pracujú na stropoch, podlahách a schodiskách v 4-podlažnej budove a montuje sa aj sanitárna časť zdravotnej techniky, pritom podstatnú časť zo svojich úloh už zvládli. Podľa jeho vyjadrenia je táto investičná akcia najvážnejšou nielen pre prešovskú nemocnicu, ale z hľadiska rekonštrukcie objektu aj pre celý rezort zdravotníctva v SR. Naznačil, že začať slúžiť svojmu účelu by mal ku Dňu detí 2001.

Primár detského oddelenia NsP v Prešove Ján Kovaľ tak isto 12. januára pochválil postup stavebných prác. Ako informoval, na kontrolnom dni v stredu 10. januára stavbári prišli s predsavzatím ukončiť svoje práce do konca apríla t. r. Spokojnosť so stavebnou pripravenosťou vyjadrili zástupcovia firmy Chiramed z Piešťan, ktorá bude dodávateľom zdravotechniky. Primár bol skeptickejší čo sa týka technického vybavenia oddelenia. Na nákup novej techniky má poslúžiť vyše 14 miliónov Sk a časť techniky oddelenie presunie do nových priestorov z doterajších na Požiarnickej ulici. "V súčasných pomeroch máme veľmi málo takej zdravotnej techniky, ktorá by si zaslúžila presun," dodal J. Kovaľ.

Nároky na vyšetrovaciu zložku oddelenia kladie najmä to, že pacienti oddelenia sú vo veku od 0 do 18 rokov. Má celokrajskú pôsobnosť a v roku 2000 sa na lôžku liečilo 3700 pacientov, čo bolo najvyššie využitie lôžkových kapacít zo všetkých oddelení prešovskej nemocnice.

V rekonštruovanom objekte bude 95 lôžok. Stavba, ktorú začal ešte v roku 1997 ako jej hlavný dodávateľ Agrostav, a. s., Prešov, mala byť podľa pôvodného projektu hotová ku koncu roku 1998 za vyše 50 miliónov Sk bez hodnoty prístrojov. Na nesplnení termínu sa podpísali nielen finančné suchoty v rezorte, ale aj viaceré nepredvídané skutočnosti, napr. zlyhala statika starej budovy.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK