Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Rozpočet nestačí ani na havarijné stavy

Zo schváleného rozpočtu dostal Prešovský kraj na kapitálové výdavky pre tento rok 240 miliónov korún. Táto čiastka je zhruba o desať percent vyššia než bola minulý rok, avšak na pokrytie všetkých nutných výdavkov nepostačuje.

Pre školstvo dostal Krajský úrad (KÚ) v Prešove celkovo 130 miliónov, pričom na stavebné výdaje ide z tejto čiastky pre rozpočtové organizácie ani nie 111 miliónov. "Len havarijné stavy máme nahlásené za 290 miliónov korún, takže nejaké veľké rozvojové programy sa z tejto čiastky robiť nedajú. Požadovali sme 534 miliónov," uviedol krajský prednosta Jozef Polačko. Ako dodal, menovité rozdelenie týchto prostriedkov sa ešte len v týchto dňoch uskutočňuje.

Na sociálne veci dostal kraj tridsať miliónov, na kultúru (kde patria napríklad prešovské divadlá, či Spišský hrad) 25 miliónov. O požiarnu ochranu bude postarané čiastkou 19 miliónov korún, z ktorej tri milióny pôjdu na strojné investície, čo je, podľa prednostových slov, "veľmi málo". Civilnej ochrane sa z rozpočtu ušlo 2,2 milióna korún, školským majetkom päť miliónov, obrane osemdesiattisíc a správe krajského úradu a okresných úradov vyše 28,7 milióna korún.

V čase, keď vypukla kauza nákupu automobilov pre KÚ prednosta Polačko tvrdil, že autá sú potrebné a budú ich nakupovať aj v roku 2001. Aká je situácia dnes? "Krajský úrad určite nebude nakupovať autá pre seba, avšak v rámci okresných úradov sa o ich nákupe diskutuje. Oni sa musia rozhodnúť, či využijú prostriedky na nákup áut, alebo iných vecí ako kopírok, počítačov a podobne," skonštatoval Jozef Polačko. Na novinársku poznámku, že rozpis kapitálových výdavkov je záväzný a KÚ nemôže využiť peniaze vyčlenené na nákup techniky, či automobilov napríklad na školstvo, krajský prednosta podotkol: "Vo všeobecnosti sú pre tento rozpis kapitálových výdavkov, čo je zákon schválený Národnou radu Slovenskej republiky, len dve možnosti zmeny." Prvou je, ako skonštatoval, odsúhlasenie zmeny cez ministerstvo financií, ktoré sa musí presne zdôvodniť a odsúhlasiť, čo je zdĺhavý proces, druhou možnosťou je len novela zákona o štátnom rozpočte.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK