Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Z nadačných peňazí Silvie Gašparovičovej zriadili JIS na gynekológii

Manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová dnes slávnostne prestrihla pásku na novozriadenej jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) Kliniky gynekológie a pôrodníctva Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove.

Na jej zriadenie prispela Nadácia Silvie Gašparovičovej sumou cez 900 tisíc korún. Na brífingu Gašparovičová uviedla, že „z nadačných fondov sa rozhodli podporiť projekt, ktorý pomôže hlavne pacientkam s vážnymi diagnózami, ale súčasne uľahčiť aj prácu lekárom. “
Ako informoval prednosta kliniky gynekológie a pôrodníctva Jozef Adam, pracovisko JIS je určené pre pacientky po onkologicko-gynekologických operáciách. Na novom pracovisku sú štyri polohovateľné postele s matracmi proti preležaninám. Pri každom lôžku sú prístroje, ktoré monitorujú celkový stav pacientky. Ide v súčasnosti o najmodernejšiu techniku na trhu, službukonajúca sestra môže sledovať vo vedľajšej miestnosti všetky pacientky naraz, program umožňuje sledovať zistené výsledky spätne 96 hodín. Prístroje disponujú takmer štvordňovou pamäťou.
Silvia Gašparovičová si v prešovskej nemocnici súčasne prezrela zrekonštruované pracovisko Kardiocentra jednotky invazívnej kardiológie, kde v celkovej sume 50 mil. Sk došlo v týchto dňoch k prestavbe priestorov a vybaveniu pracoviska novou technikou. Kardiocentrum bolo financované z kapitálových výdavkov štátneho rozpočtu a bude slúžiť pre celý Prešovský kraj. Ako uviedla riaditeľka prešovskej nemocnice Monika Pažinková, „zámerom FNsP je rozvíjať intervenčnú kardiológiu a toto pracovisko bolo zaradené do siete kardiocentier v rámci SR. “
Najbližšie plánuje Silvia Gašparovičová z nadačných peňazí podporiť detskú onkológiu v Košiciach, malo by ísť o financie na diagnostický prístroj.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK