Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Góly nestačia

Podobne ako v najvyššej súťaži malého futbalu v Prešove, v Pohári primátora, aj v GRANTO lige sa potvrdil paradox, že na prvenstvo nie vždy stačí najlepšie strieľať. Presvedčil sa o tom okrem MFK Tatra Temexu predovšetkým Elmont Flox.

Z celkového počtu 1228 presných zásahov dosiahnutých počas jesenných štrnástich kôl, takmer osminu dosiahol práve tento celok, jeden z najvážnejších predsezónnych kandidátov na postup, ale cieľ mu zatiaľ uniká. Nepochybne jeho 155 vsietených gólov je mimoriadny úspech, veď znamená, že svojim súperom priemerne nadelil 11 gólov na zápas, lenže lopta je guľatá a v počte bodov to stačilo po jeseni iba na štvrté miesto. Vo všeobecnosti predstavuje celkový počet gólov priemer na jedno kolo 87,7 a na stretnutie 12,5 presného zásahu. Iba informatívne sa tieto štatistické údaje dajú porovnať s rovnakým obdobím v predchádzajúcej sezóne, pretože počet účastníkov bol vtedy o tri družstvá nižší. Jediný validný ukazovateľ je teda priemer gólov na stretnutie, ktorý vyznieva takmer o gól lepšie v prospech aktuálnych strelcov. Čo do počtu presných zásahov je na druhom mieste prekvapenie jesene ExCentrum s počtom 129 úspechov. Na jedno kolo je to tiež úctyhodný potenciál 9,2 gólu. Tretím v tomto ukazovateli je Patex, ktorý kontá súperov zaťažil dovedna 120 krát (priemer 8,5 na stretnutie). Podobne ako už v spomínanej najvyššej súťaži Dubník, sa na čele tabuľky GRANITO ligy usadil Palmeiras, ktorého strelecké dispozície stačia iba na štvrté miesto v absolútnom počte dosiahnutých gólov. Najlepším v defenzíve je Patex so 49 inkasovanými gólmi (na zápas priemerne 3,5), bezprostredne za ním nasledujú s 50 obdržanými gólmi zhodne Palmeiras a Elmont Flox. Defenzívou sa práve chváliť nebudú celky zo samotného dna tabuľky. Tretie od konca ESC inkasovalo dovedna 121 krát (priemerne 8,6 gólu na zápas), predposledné Šváby 155 krát (priemerne 11 gólov na stretnutie) a najhoršie dopadli "nosiči" koncových svetiel GRANITO ligy AC Husky, ktorých súperi rozosmutnili 165 krát (priemerne 11,8 krát v zápase)... Horšie si počínali doposiaľ iba Greenhorns, ktorí v sezóne 1998/99 schytali dokonca 297 gólov v pätnástich jesenných stretnutiach. Rovnako zle pre tieto kolektívy vyznieva aj strelecká potencia, ktorá bola neraz na bode mrazu. Veď ESC dokázali skórovať iba 65 krát (priemer 4,6 gólu na zápas), Šváby 36 krát (priemer 2,5 gólu) a AC Husky dokonca iba 32(!) krát (priemer 2,2gólu na stretnutie). Záverom možno konštatovať, že GRANITO liga sa vyrovnala čo do počtu ašpirantov na postup, nechýba jej dramatickosť a náboj, ale výnimočnejšia kvalita na seba nechala počas jesene zatiaľ márne čakať.

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Majsterky Slovenska zavítali na prešovskú radnicu
Prešovské hokejistky z klubu ŽHK 2000 - ŠARIŠANKA Prešov sa stali majsterkami Slovenska vôbec po prvýkrát vo svojej takmer 30-ročnej histórii fungovania klubu. Osobne ich na prešovskej radnici privítal a zagratuloval k ich úspechu aj primátor mesta František Oľha.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
HOKEJBAL: Prešov na jar zatiaľ 100- percentný.
Prvé extraligové turnaje v roku 2024 majú za sebou už aj hokejbalisti Prešova, ktorý pokračujú v nasadenom tempe z jesennej časti.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK