PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/3793/aby-alkohol-_opilci_a----_ti_druhi.html

ABY: Alkohol, opilci a.... tí druhí

O stále aktuálnej „metle ľudstva“ - alkohole a jeho zhubnom vplyve, sa toho už popísalo neúrekom... Jeho vyčíňaniu medzi mládežou (či takmer ešte deťmi) sa pred pár dňami venovali viaceré média. S týmto problémom sa obraciate aj na nás... Nuž, začíname od seba a našich rodín - tu je zrejme základ výchovy, ale čo jeho riešenie v celospoločenskom meradle???

...vyberáme aspoň z jedného podnetu:
„ Príďte sa tu (poz. : Sídlisko III. – Centrum) pozrieť koľko opilcov nonstop 24 hodín pijúcich a vykonávajúcich potrebu priamo pred očami iných ľudí sa tu vyskytuje! Príďte sa pozrieť na opité a sfetované deti!
Alebo sa poprechádzajte po kaviarňach a nočných baroch v meste, v nočných hodinách, hlavne v piatok a cez víkend, koľko detí pod 15 rokov nie je doma a nikomu nechýbajú!!! Spýtajte sa taxikárov, koľko takýchto detí musia voziť!!!
Spýtajte sa na to náčelníka mestskej polície a dá vám veľa námetov na hľadanie riešení. “ – Pýtali sme sa na Mestskej polícii v Prešove u vedúceho oddelenia objasňovania priestupkov p. Scholtza. Ten nás informoval, že polícia mesta Prešov v súčinnosti s policajným zborom SR (aj v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny) robia kontrolu dodržiavania zákona č.219/96 v spomínaných podnikoch 2 – 3 krát v mesiaci. Aj podľa jeho slov je však dokazovanie na mieste bez dôkazov zložité. A jediné čo môžu urobiť, je dať blokovú pokutu obsluhe maximálne do výšky 1 000, -Sk (pre majiteľa podniku je to takmer nič!). Stalo sa, že našli opitého mladistvého vonku a dopravili ho k rodičom, no tí sami svoje dieťa kryli... Nuž, polícia zrejme nemôže suplovať rodičov, ale aj tak to vyzerá, keď platné zákony sú v tomto smere veľmi slabé! (momentálne sa pripravuje nový návrh zákona, tak dúfame, že sa blýska na lepšie časy).
A ako sa v liste ďalej píše:„Alkohol, ako dostupná a väčšinou tolerovaná droga, je ďaleko nebezpečnejšia ako sú cigarety! Následkami pitia trpí nielen požívajúci, ale aj celá jeho rodina a aj susedia v jeho okolí. A takisto aj my, ktorí okolo nich musíme existovať a pracovať. Žijem a podnikám priamo na Sídlisku III. a vidím každodenné problémy. Vidím aj to, ako sa bande opilcov podarilo zlikvidovať a zničiť okolie Centrumu. Ale aj úplne zľahostajnieť ľudí, ktorí tu bývajú a majú ich priamo pod svojimi oknami. Niektoré problémy riešim sama, ale nemám čas stále často suplovať mestskú políciu. Hoci dosť mi aj oni za nového náčelníka pomohli... “

Nuž čo vy - všetci na to? Existuje reálne riešenie? Sem s ním!!!

Tešíme sa na Vaše ďalšie podnety:
Občianske združenie Aby...

- poštová schránka v podchode budovy na Hlavnej 38
- e-mail: aby@pis.sk

 
15.1.2008 | Pridal: Redakcia PIS | Aby | čítané: 13602 krát