Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Primátor podpísal smernicu o infozákone

Ako vykonávací predpis podpísal 5. januára primátor Prešova Juraj Kopčák svoju smernicu o slobodnom prístupe k informáciám v podmienkach samosprávy mesta Prešov so spätnou účinnosťou od 1. januára 2001. Interný dokument zahrňuje druhy a spôsoby zverejňovaných informácií, spôsoby a miesta sprístupnenia informácií, lehoty na vybavenie žiadostí, obmedzenie prístupu k informáciám, opravné prostriedky, úhradu nákladov.

Na prvom tohoročnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Prešove, ktoré zrejme bude vo februári, má byť prijaté všeobecne záväzné nariadenie, obsahujúce aj zoznam utajovaných skutočností, na ktoré má právo mesto podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

J. Kopčák predpokladá, že mesto bude podľa tejto právnej normy poskytovať viac informácií ako doteraz, ale aj zložitým spôsobom. Nepovažuje totiž zákon za kvalitný a ako naznačil, je v ňom viacero "kuriozít". Za jednu takú označil, že každé rozhodnutie podpisuje on ako primátor, ale podľa tohto zákona bude rozhodovať aj o každom odvolaní. Argumentáciou, že zákon má viacero nejasností obhajoval aj to, že príprava potrebných samosprávnych dokumentov bola zložitá a dlhá. Na poskytovanie informácií bude mesto využívať svoju internetovú stránku a doterajší systém úradných tabúľ na 4 miestach Prešova.

Pracovník Mestského úradu Mario Papp poverený realizáciou infozákona v prešovskej samospráve povedal, že ešte nedostal od verejnosti žiadnu požiadavku na informácie. Na tomto úseku nebude pracovať sám, podľa J. Kopčáka rozšíria pracovný útvar ešte o dvoch pracovníkov. Ponuku na obsadenie týchto postov dve pracovníčky úradu odmietli, a tak kádre budú hľadať mimo úrad.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK