Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Aký bol rok 2007 v športe

Po sumáre najvýznamnejších udalostí, ktoré rezonovali v Prešove počas práve skončeného roka 2007, sme pre Vás pripravili aj chronologický prehľad najzaujímavejších športových udalostí, výkonov, výsledkov i úspechov prešovských športovcov, o ktorých sme vás na stránkach www.pis.sk počas roka informovali.

Január
- Športový rok v Prešove otvoril premiérový ročník mládežníckeho hádzanárskeho podujatia Tatran 4 Sport Cup, na ktorom sa v dvoch kategóriách predstavilo 16 tímov zo 6 krajín. Prvými víťazmi sa medzi chlapcami stali hádzanári Nyiregyházy, medzi dievčatami boli najúspešnejšie hráčky Michaloviec.
- Tréner futbalistov Tatrana Prešov Peter Polák vyradil na začiatku zimnej prípravy z kádra až sedem hráčov (Stefanovič, Horký, Volf, Perniš, T. Šimko, Šamo a Iskra). O mesiac ale musel opustiť prešovskú kabínu aj on a jeho miesto zaujal 40-ročný Roman Pivarník.
- Volejbalisti VK PU Prešov podľahli vo finále Slovenského pohára vo volejbale majstrovskému VKP Bratislava 1:3 na sety.

Február
- V Hale PU sa uskutočnil jubilejný 5. ročník otvorených majstrovstiev SR v teakwondo ITF pod názvom Prešov open, na ktorom sa predstavilo 230 teakwondistov z 21 klubov 5 krajín. Prešovčania na podujatí získali päť zlatých, tri strieborné a jednu bronzovú medailu a v celkovom hodnotení skončili na 2. mieste.
- Zuzana Orlovská (BC Prešov) bola vyhlásená za najlepšiu bedmintonistku Slovenska. Cenu si prevzala na premiérovom vyhlasovaní ankety v Prešove.
- Hádzanári Tatrana Prešov zvíťazili vo finálovom zápase na turnaji o Slovenský pohár v domácej Tatran handball aréne nad tímom ŠKP Bratislava 31:28 a získali cennú trofej.
- Hokejisti HK Lietajúce kone ukončili základnú časť sezóny na 3. mieste, čo im zabezpečilo priamu účasť vo štvrťfinále play-off.
- Víťazom 46. ročníka ankety o Najúspešnejšieho športovca okresu Prešov sa stal hádzanár Tatrana Prešov Radovan Pekár. Najúspešnejším kolektívom sa stali hádzanári Tatrana Prešov.

Marec
- Do hádzanárskeho klubu Tatran Prešov sa po štyroch rokoch vrátil Martin Lipták, ktorý zaujal post športového riaditeľa. Z tímu ŠKP Bratislava sa do zelenobieleho dresu preobliekol reprezentačný pivot Peter Dudáš.
- Trénerská premiéra Romana Pivarníka na lavičke futbalového Tatrana síce po prehre v Michalovciach 0:2 nevyšla, nasledujúca remíza s Podbrezovou (0:0) ale odštartovala unikátnu sériu prešovských futbalistov v tomto roku.
- Hokejisti HK Lietajúce kone vypadli aj tretíkrát po sebe už vo štvrťfinálovej sérii play-off, keď prehrali s Topoľčanmi 1:4 na zápasy.
- Bedmintonisti BC Prešov si vybojovali v súťaži zmiešaných družstiev jubilejný piaty majstrovský titul, štvrtýkrát boli zverenci trénera Daniela Orlovského úspešní v jednom slede.
- Vyše 800 mažoretiek sa predstavilo v Prešove na majstrovstvách SR v mažoretkovom športe pod názvom Prešovská palička. Zo súťaže si prešovské mažoretky odniesli spolu 25 medailí.

Apríl
- Bedmintonisti BC Prešov po triumfe v ligovej súťaži ovládli aj majstrovstvá Slovenska juniorov, na ktorých získali všetkých päť titulov.
- Volejbalisti VK PU Prešov nestačili po semifinálovej prehre 0:3 na zápasy proti VKP Bratislava v zápase o bronzové medaily ani na Humenné. Napriek tomu, že viedli už 2:0 na zápasy, museli sa po celkovej prehre 2:4 uspokojiť po druhýkrát v rade so 4. miestom.
- Titul najúspešnejšieho športovca PSK obhájil v rovnomennej ankete bežec na lyžiach Martin Bajčičák (ŠKP Štrbské Pleso). Z prešovských športovcov sa do ocenenej desiatky dostal automobilový pretekár Tibor Cserhalmi (Rallye Club Prešov) a hádzanár Radovan Pekár. V kategórii kolektívov boli ocenení hádzanári Tatrana Prešov, medzi mládežníkmi cyklisti Lokomotívy SWAM Prešov.

Máj
- Hádzanári Tatrana Prešov triumfovali v nervydrásajúcej finálovej sérii play-off slovenskej extraligy, keď v rozhodujúcom piatom zápase porazili na domácej palubovke svojho tradičného súpera z Považskej Bystrice 30:28, celú sériu vyhrali 3:2 a vrátili sa tak po ročnej prestávke na slovenský hádzanársky trón. Úspešný rok ziskom titulu navyše okorenili vo svojich vekových kategóriách aj mladší a starší žiaci a rovnako aj mladší dorastenci Tatrana.
- Víťazom hlavnej kategórie 47. ročníka Večerného behu Prešovom sa stal Poliak Jakub Burgchardta (JD Demonex Bardejov).
- Remízou 2:2 proti Humennému v poslednom kole sezóny 2006/2007 natiahli futbalisti Tatrana Prešov svoju neporaziteľnosť na 13-zápasov v rade a stali sa víťazmi nadstavbovej časti 1. ligy – skupiny o udržanie.

Jún
- Juniorská reprezentantka a členka ŠKT Ge-baek Slávia PU Prešov Lenka Palaščáková sa v kanadskom Quebecu stala vicemajsterkou sveta v teakwonde v kategórii špeciálne techniky. Bronz pridala aj v športovom boji do 60 kg.
- Na poste trénera hádzanárov majstrovského Tatrana Prešov vystriedal Romana Lamača dovtedajší športový riaditeľ klubu Martin Lipták.
- Vo veku 82 rokov zomrel bývalý vynikajúci futbalista prešovského Tatrana a československej reprezentácie Gejza Šimanský.
- Neoficiálnymi majstrami sveta na jubilejnom 15. ročníku medzinárodného futbalového turnaja nepočujúcich žiakov do 16 rokov sa stali v prešovskej Mestskej hale reprezentanti Česka.

Júl
- Na 6. ročníku najväčšieho medzinárodného mládežníckeho futbalového turnaja v strednej Európe Fragaria Cup sa predstavilo 279 tímov zo 17 krajín Európy a Izraela.
- Na 13. ročníku turnaja v plážovej hádzanej, ktorá je zároveň oficiálnymi majstrovstvami Slovenska v tomto športe triumfoval tím Fakulty športu.
- S tromi novými hráčmi (Jiří Krohmer, Zdeněk Houšť a Erik Takáč) vstúpili do novej prvoligovej sezóny futbalisti Tatrana Prešov.

August
- Po štyroch rokoch sa do tímu hádzanárov Tatrana Prešov vrátil 34-ročný Alexander Radčenko, bývalý dvojnásobný najlepší hráč spoločnej česko-slovenskej hádzanárskej súťaže HIL. V Prešove už pôsobil od januára do júna 2003.
- Prešovský futsalisti odštartovali svoju jubilejnú 30. sezónu „Uličnej ligy“. Do súťaže sa zapojilo spolu 20 tímov rozdelených do dvoch líg.

September
- Hádzanárom Tatrana Prešov nevyšiel vstup do českej extraligovej súťaže, keď prehrali v súboji aktuálnych hádzanárskych majstrov Čiech a Slovenska v Karvinej 26:35.
- Lepší úvod mali hádzanári Tatrana Prešov pri svojom účinkovaní v D-skupine základnej časti Ligy majstrov, keď na domácej palubovke zdolali rakúskeho majstra A1 Bregenz 31:26.
- Košická hokejbalová liga odštartovala svoj ďalší ročník už iba s jediným prešovským tímov. Po odhlásení sa klubu Mistral Prešov ostal jediným prešovským zástupcom v súťaži tím HBC 3b Krasgarden Prešov.

Október
- Futbalisti Tatrana Prešov ukončili svoju unikátnu sériu neporaziteľnosti, keď prehrali v zápase 14. kola 1. ligy, v divokom zápase so šiestimi červenými kartami, v Lučenci 1:3. Ich séria sa zastavila na čísle 29 neprehratých súťažných zápasov (z toho tri pohárové), pričom posledných 13 zápasov v rade vyhrali. Vrátane toho v Michalovciach, kde zvíťazili (2:0) po dlhých 17 rokoch.
- Napriek vnútorným problémom v klube, ktoré takmer viedli k odhláseniu tímu zo súťaže, vyšiel volejbalistom VK PU Prešov vstup do slovenskej extraligy nadmieru dobre, keď vyhrali svojich päť úvodných zápasov.

November
- Futbalisti Tatrana Prešov vypadli z bojov o Slovenský pohár vo štvrťfinále, keď im na postup po domácej prehre pred rekordnou návštevou roka (4 300 divákov) 0:1 proti trnavskému Spartaku nepomohla ani bezgólová remíza na ihrisku Corgoňligistu.
- Hádzanári Tatrana Prešov získali vo svojom predposlednom zápase D-skupiny Ligy majstrov v Bregenzi po remíze 30:30 dôležitý bod a napriek prehre vo svojom poslednom vystúpení proti Portlandu San Antonio (29:35) vybojovali „prestup“ do Pohára víťazov pohárov, kde sa vo februári stretnú s ďalším španielskym celkom z Valladolidu.
- Prešovský hádzanár Radovan Kozlov sa so 47-imi gólmi stal spolu s Rakúšanom Schlingerom (A1 Bregenz) najlepším strelcom skupinovej fázy Ligy majstrov.

December
- Futbalisti Tatrana Prešov sa s minulým rokom rozlúčili bezgólovou remízou v Podbrezovej a v tabuľke si pred zimnou prestávkou udržali 13-bodový náskok práve pred svojim posledným súperom. Tatran počas celého roka prehral iba dva zápasy.
- Domácimi víťazstvami nad Kopřivnicami (48:26) a Hlohovcom (38:21) ukončili hádzanári Tatrana Prešov rok v českej a slovenskej extralige. Kým u našich západných susedov zaznamenali tri prehry (s Karvinou, Lovosicami a Zubří) a v tabuľke im patrí 3. priečka, v slovenskej extralige doteraz nestratili ani bod a vedú nadstavbovú A-skupinu.
- Športový rok v Prešove sa skončil škandalózne. Vedenie mesta v spore s nájomcom zimného štadióna a zároveň vlastníkom prvoligovej licencie zvolilo výmenu zámkov na prešovskom zimnom štadióne, a tak posledný zápas roka odohrali prešovskí hokejisti namiesto vlastného štadióna v Humennom, kde by mali dohrať aj zvyšok sezóny.
Ivan Kriššák

Najúspešnejším prešovským športom je už niekoľko rokov mužská hádzaná, ktorá aj v tomto roku oslavovala viacero triumfov
Takto oslavovali hádzanári Tatrana víťazstvo v SP
Medzi hádzanármi vynikol individuálne Rado Kozlov ako najlepší strelec základných skupín Ligy majstrov...
...ale aj Radovan Pekár vyhlásený v minulom roku za najlepšiu ľavú spojku Slovenska, ocenený ako najlepší športovec okresu Prešov i člen najlepšej desiatky športovcov PSK
Najväčším individuálnym úspechom prešovského športovca bol zisk titulu vicemajstreky sveta juniorskej reprezentantky v teakwondo ITF Lenky Palaščákovej
Úspešný rok majú za sebou aj futbalisti prešovského Tatrana pod vedením kormidelníka Romana Pivarníka
Tradičným strojcom úspechov sú aj bedmintonisti BC Prešov, ktorí získali v lige zmiešaných družštiev už svoj celkovo piaty majstrovský titul
Spomedzi bedmintonistov si cenné individuálne ocenenie vybojovala bedmintonistka BC Prešov Zuzana Orlovská, ktorá sa v roku 2007 stala najlepšou bedmintonistkou Slovenska
Najväčšímšportovým podujatím v Prešove bol už tradične 6. ročník Fragaria Cupu, na ktorom sa zúčastnilo 279 tímov zo 17-tich krajín
Naopak najväčšou kauzou bola koncoročná výmena zámkov na prešovskom zimnom štadióne...
... Lietajúce kone tak odohrali posledný duel sezóny v Humennom a zdá sa, že aj v novom roku môžu Prešovčania na ligový hokej aspoň nateraz zabudnúť
Súvisiace články
21.1.2008 Najlepšou opäť Prešovčanka Z. Orlovská 3.1.2008 Aký bol rok 2007
Mohlo by Vás zaujímať
3b HbL VÝCHOD: Pred posledným kolom základnej časti a Play OFF, už len zopár otáznikov.
Do Play OFF regionálnej 3b Hokejbalovej ligy VÝCHOD zostáva mužom odohrať posledné, dohrávané ligové kolo a začne sa boj o poháre najcennejšie. A ako si počínali Vaše družstvá, si pozrite v nasledujúcich riadkoch.
Prešovským volejbalistom po dvoch rokoch ušlo finále, zahrajú si o bronz
Vo štvrtok pokračovala Niké Extraliga mužov štvrtými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov opäť hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu dokázali reagovať na 2-setové manko, ale napriek vyrovnaniu padli v tajbrejku po setoch (21:25, 23:25, 25:22, 25:23, 12:15). Museli sa skloniť pre súperom, ktorý ich po výhre 3:1 na zápasy poslal do série o bronzové medaily. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 2:2.
Prešovskí volejbalisti definitívne na nepopulárnom 4. mieste
V sobotu pokračovala tretím zápasom séria o bronzové medaily Niké Extraligy mužov medzi volejbalistami VK MIRAD UNIPO Prešov a TJ Spartak Myjava. Napriek veľkej bojovnosti sa domácim hráčom nepodarilo sériu zdramatizovať a po prehre 2:3 (20:25, 25:23, 25:14, 22:25, 12:15) si Kopaničiari z metropoly Šariša odviezli cenné kovy. Vo finále hranom na 4 výhry sa hráčom Bratislavy podarilo vyrovnať sériu o majstrovský titul proti Komárnu na 2:2.
Obnovené značenie na cyklotrasách v Prešovskom kraji
V novej sezóne čaká cyklistov 400 km obnoveného značenia a počas roka pribudne ďalších 320 km PREŠOV, 25. apríl 2024 – Na cyklistov v Prešovskom kraji čaká v novej sezóne 400 km obnoveného značenia. Počas roka 2024 prejde obnovou ďalších vyše 300 kilometrov. Obnovu značenia cyklotrás zabezpečila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK