Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Aký bol rok 2007 v športe

Po sumáre najvýznamnejších udalostí, ktoré rezonovali v Prešove počas práve skončeného roka 2007, sme pre Vás pripravili aj chronologický prehľad najzaujímavejších športových udalostí, výkonov, výsledkov i úspechov prešovských športovcov, o ktorých sme vás na stránkach www.pis.sk počas roka informovali.

Január
- Športový rok v Prešove otvoril premiérový ročník mládežníckeho hádzanárskeho podujatia Tatran 4 Sport Cup, na ktorom sa v dvoch kategóriách predstavilo 16 tímov zo 6 krajín. Prvými víťazmi sa medzi chlapcami stali hádzanári Nyiregyházy, medzi dievčatami boli najúspešnejšie hráčky Michaloviec.
- Tréner futbalistov Tatrana Prešov Peter Polák vyradil na začiatku zimnej prípravy z kádra až sedem hráčov (Stefanovič, Horký, Volf, Perniš, T. Šimko, Šamo a Iskra). O mesiac ale musel opustiť prešovskú kabínu aj on a jeho miesto zaujal 40-ročný Roman Pivarník.
- Volejbalisti VK PU Prešov podľahli vo finále Slovenského pohára vo volejbale majstrovskému VKP Bratislava 1:3 na sety.

Február
- V Hale PU sa uskutočnil jubilejný 5. ročník otvorených majstrovstiev SR v teakwondo ITF pod názvom Prešov open, na ktorom sa predstavilo 230 teakwondistov z 21 klubov 5 krajín. Prešovčania na podujatí získali päť zlatých, tri strieborné a jednu bronzovú medailu a v celkovom hodnotení skončili na 2. mieste.
- Zuzana Orlovská (BC Prešov) bola vyhlásená za najlepšiu bedmintonistku Slovenska. Cenu si prevzala na premiérovom vyhlasovaní ankety v Prešove.
- Hádzanári Tatrana Prešov zvíťazili vo finálovom zápase na turnaji o Slovenský pohár v domácej Tatran handball aréne nad tímom ŠKP Bratislava 31:28 a získali cennú trofej.
- Hokejisti HK Lietajúce kone ukončili základnú časť sezóny na 3. mieste, čo im zabezpečilo priamu účasť vo štvrťfinále play-off.
- Víťazom 46. ročníka ankety o Najúspešnejšieho športovca okresu Prešov sa stal hádzanár Tatrana Prešov Radovan Pekár. Najúspešnejším kolektívom sa stali hádzanári Tatrana Prešov.

Marec
- Do hádzanárskeho klubu Tatran Prešov sa po štyroch rokoch vrátil Martin Lipták, ktorý zaujal post športového riaditeľa. Z tímu ŠKP Bratislava sa do zelenobieleho dresu preobliekol reprezentačný pivot Peter Dudáš.
- Trénerská premiéra Romana Pivarníka na lavičke futbalového Tatrana síce po prehre v Michalovciach 0:2 nevyšla, nasledujúca remíza s Podbrezovou (0:0) ale odštartovala unikátnu sériu prešovských futbalistov v tomto roku.
- Hokejisti HK Lietajúce kone vypadli aj tretíkrát po sebe už vo štvrťfinálovej sérii play-off, keď prehrali s Topoľčanmi 1:4 na zápasy.
- Bedmintonisti BC Prešov si vybojovali v súťaži zmiešaných družstiev jubilejný piaty majstrovský titul, štvrtýkrát boli zverenci trénera Daniela Orlovského úspešní v jednom slede.
- Vyše 800 mažoretiek sa predstavilo v Prešove na majstrovstvách SR v mažoretkovom športe pod názvom Prešovská palička. Zo súťaže si prešovské mažoretky odniesli spolu 25 medailí.

Apríl
- Bedmintonisti BC Prešov po triumfe v ligovej súťaži ovládli aj majstrovstvá Slovenska juniorov, na ktorých získali všetkých päť titulov.
- Volejbalisti VK PU Prešov nestačili po semifinálovej prehre 0:3 na zápasy proti VKP Bratislava v zápase o bronzové medaily ani na Humenné. Napriek tomu, že viedli už 2:0 na zápasy, museli sa po celkovej prehre 2:4 uspokojiť po druhýkrát v rade so 4. miestom.
- Titul najúspešnejšieho športovca PSK obhájil v rovnomennej ankete bežec na lyžiach Martin Bajčičák (ŠKP Štrbské Pleso). Z prešovských športovcov sa do ocenenej desiatky dostal automobilový pretekár Tibor Cserhalmi (Rallye Club Prešov) a hádzanár Radovan Pekár. V kategórii kolektívov boli ocenení hádzanári Tatrana Prešov, medzi mládežníkmi cyklisti Lokomotívy SWAM Prešov.

Máj
- Hádzanári Tatrana Prešov triumfovali v nervydrásajúcej finálovej sérii play-off slovenskej extraligy, keď v rozhodujúcom piatom zápase porazili na domácej palubovke svojho tradičného súpera z Považskej Bystrice 30:28, celú sériu vyhrali 3:2 a vrátili sa tak po ročnej prestávke na slovenský hádzanársky trón. Úspešný rok ziskom titulu navyše okorenili vo svojich vekových kategóriách aj mladší a starší žiaci a rovnako aj mladší dorastenci Tatrana.
- Víťazom hlavnej kategórie 47. ročníka Večerného behu Prešovom sa stal Poliak Jakub Burgchardta (JD Demonex Bardejov).
- Remízou 2:2 proti Humennému v poslednom kole sezóny 2006/2007 natiahli futbalisti Tatrana Prešov svoju neporaziteľnosť na 13-zápasov v rade a stali sa víťazmi nadstavbovej časti 1. ligy – skupiny o udržanie.

Jún
- Juniorská reprezentantka a členka ŠKT Ge-baek Slávia PU Prešov Lenka Palaščáková sa v kanadskom Quebecu stala vicemajsterkou sveta v teakwonde v kategórii špeciálne techniky. Bronz pridala aj v športovom boji do 60 kg.
- Na poste trénera hádzanárov majstrovského Tatrana Prešov vystriedal Romana Lamača dovtedajší športový riaditeľ klubu Martin Lipták.
- Vo veku 82 rokov zomrel bývalý vynikajúci futbalista prešovského Tatrana a československej reprezentácie Gejza Šimanský.
- Neoficiálnymi majstrami sveta na jubilejnom 15. ročníku medzinárodného futbalového turnaja nepočujúcich žiakov do 16 rokov sa stali v prešovskej Mestskej hale reprezentanti Česka.

Júl
- Na 6. ročníku najväčšieho medzinárodného mládežníckeho futbalového turnaja v strednej Európe Fragaria Cup sa predstavilo 279 tímov zo 17 krajín Európy a Izraela.
- Na 13. ročníku turnaja v plážovej hádzanej, ktorá je zároveň oficiálnymi majstrovstvami Slovenska v tomto športe triumfoval tím Fakulty športu.
- S tromi novými hráčmi (Jiří Krohmer, Zdeněk Houšť a Erik Takáč) vstúpili do novej prvoligovej sezóny futbalisti Tatrana Prešov.

August
- Po štyroch rokoch sa do tímu hádzanárov Tatrana Prešov vrátil 34-ročný Alexander Radčenko, bývalý dvojnásobný najlepší hráč spoločnej česko-slovenskej hádzanárskej súťaže HIL. V Prešove už pôsobil od januára do júna 2003.
- Prešovský futsalisti odštartovali svoju jubilejnú 30. sezónu „Uličnej ligy“. Do súťaže sa zapojilo spolu 20 tímov rozdelených do dvoch líg.

September
- Hádzanárom Tatrana Prešov nevyšiel vstup do českej extraligovej súťaže, keď prehrali v súboji aktuálnych hádzanárskych majstrov Čiech a Slovenska v Karvinej 26:35.
- Lepší úvod mali hádzanári Tatrana Prešov pri svojom účinkovaní v D-skupine základnej časti Ligy majstrov, keď na domácej palubovke zdolali rakúskeho majstra A1 Bregenz 31:26.
- Košická hokejbalová liga odštartovala svoj ďalší ročník už iba s jediným prešovským tímov. Po odhlásení sa klubu Mistral Prešov ostal jediným prešovským zástupcom v súťaži tím HBC 3b Krasgarden Prešov.

Október
- Futbalisti Tatrana Prešov ukončili svoju unikátnu sériu neporaziteľnosti, keď prehrali v zápase 14. kola 1. ligy, v divokom zápase so šiestimi červenými kartami, v Lučenci 1:3. Ich séria sa zastavila na čísle 29 neprehratých súťažných zápasov (z toho tri pohárové), pričom posledných 13 zápasov v rade vyhrali. Vrátane toho v Michalovciach, kde zvíťazili (2:0) po dlhých 17 rokoch.
- Napriek vnútorným problémom v klube, ktoré takmer viedli k odhláseniu tímu zo súťaže, vyšiel volejbalistom VK PU Prešov vstup do slovenskej extraligy nadmieru dobre, keď vyhrali svojich päť úvodných zápasov.

November
- Futbalisti Tatrana Prešov vypadli z bojov o Slovenský pohár vo štvrťfinále, keď im na postup po domácej prehre pred rekordnou návštevou roka (4 300 divákov) 0:1 proti trnavskému Spartaku nepomohla ani bezgólová remíza na ihrisku Corgoňligistu.
- Hádzanári Tatrana Prešov získali vo svojom predposlednom zápase D-skupiny Ligy majstrov v Bregenzi po remíze 30:30 dôležitý bod a napriek prehre vo svojom poslednom vystúpení proti Portlandu San Antonio (29:35) vybojovali „prestup“ do Pohára víťazov pohárov, kde sa vo februári stretnú s ďalším španielskym celkom z Valladolidu.
- Prešovský hádzanár Radovan Kozlov sa so 47-imi gólmi stal spolu s Rakúšanom Schlingerom (A1 Bregenz) najlepším strelcom skupinovej fázy Ligy majstrov.

December
- Futbalisti Tatrana Prešov sa s minulým rokom rozlúčili bezgólovou remízou v Podbrezovej a v tabuľke si pred zimnou prestávkou udržali 13-bodový náskok práve pred svojim posledným súperom. Tatran počas celého roka prehral iba dva zápasy.
- Domácimi víťazstvami nad Kopřivnicami (48:26) a Hlohovcom (38:21) ukončili hádzanári Tatrana Prešov rok v českej a slovenskej extralige. Kým u našich západných susedov zaznamenali tri prehry (s Karvinou, Lovosicami a Zubří) a v tabuľke im patrí 3. priečka, v slovenskej extralige doteraz nestratili ani bod a vedú nadstavbovú A-skupinu.
- Športový rok v Prešove sa skončil škandalózne. Vedenie mesta v spore s nájomcom zimného štadióna a zároveň vlastníkom prvoligovej licencie zvolilo výmenu zámkov na prešovskom zimnom štadióne, a tak posledný zápas roka odohrali prešovskí hokejisti namiesto vlastného štadióna v Humennom, kde by mali dohrať aj zvyšok sezóny.
Ivan Kriššák

Najúspešnejším prešovským športom je už niekoľko rokov mužská hádzaná, ktorá aj v tomto roku oslavovala viacero triumfov
Takto oslavovali hádzanári Tatrana víťazstvo v SP
Medzi hádzanármi vynikol individuálne Rado Kozlov ako najlepší strelec základných skupín Ligy majstrov...
...ale aj Radovan Pekár vyhlásený v minulom roku za najlepšiu ľavú spojku Slovenska, ocenený ako najlepší športovec okresu Prešov i člen najlepšej desiatky športovcov PSK
Najväčším individuálnym úspechom prešovského športovca bol zisk titulu vicemajstreky sveta juniorskej reprezentantky v teakwondo ITF Lenky Palaščákovej
Úspešný rok majú za sebou aj futbalisti prešovského Tatrana pod vedením kormidelníka Romana Pivarníka
Tradičným strojcom úspechov sú aj bedmintonisti BC Prešov, ktorí získali v lige zmiešaných družštiev už svoj celkovo piaty majstrovský titul
Spomedzi bedmintonistov si cenné individuálne ocenenie vybojovala bedmintonistka BC Prešov Zuzana Orlovská, ktorá sa v roku 2007 stala najlepšou bedmintonistkou Slovenska
Najväčšímšportovým podujatím v Prešove bol už tradične 6. ročník Fragaria Cupu, na ktorom sa zúčastnilo 279 tímov zo 17-tich krajín
Naopak najväčšou kauzou bola koncoročná výmena zámkov na prešovskom zimnom štadióne...
... Lietajúce kone tak odohrali posledný duel sezóny v Humennom a zdá sa, že aj v novom roku môžu Prešovčania na ligový hokej aspoň nateraz zabudnúť
Súvisiace články
21.1.2008 Najlepšou opäť Prešovčanka Z. Orlovská 3.1.2008 Aký bol rok 2007
Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Majsterky Slovenska zavítali na prešovskú radnicu
Prešovské hokejistky z klubu ŽHK 2000 - ŠARIŠANKA Prešov sa stali majsterkami Slovenska vôbec po prvýkrát vo svojej takmer 30-ročnej histórii fungovania klubu. Osobne ich na prešovskej radnici privítal a zagratuloval k ich úspechu aj primátor mesta František Oľha.
Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
HOKEJBAL: Prešov na jar zatiaľ 100- percentný.
Prvé extraligové turnaje v roku 2024 majú za sebou už aj hokejbalisti Prešova, ktorý pokračujú v nasadenom tempe z jesennej časti.
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK