PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/3766/aky_bol_rok_2007.html

Aký bol rok 2007

Rok 2007 bol zaujímavý a bohatý na množstvo udalostí v Prešove. Prinášame vám stručný prehľad tých, o ktorých sme vás na stránkach pis.sk informovali a ktoré rezonovali v roku 2007.

Bazén otvorený

Všetci plavci a milovníci vody sa dočkali v januári otvorenia krytého kúpaliska v našom meste. Verejnosti slúži bazén, ktorý sa nachádza pri SOU –elektrotechnickom na Sekčove. Stalo sa tak po dohode predsedu PSK Petra Chudika a primátora mesta Pavla Hagyariho.

Vznikol nový klub

V mestskom parlamente vznikol v januári 2007 nový poslanecký klub s názvom Klub kresťanských demokratov a nezávislých. Jeho členmi sa stala štvorica poslancov KDH Katarína Ďurčanská, Mikuláš Bodnár, Marián Kohút a Jozef Baláži spoločne s dvojicou nezávislých poslankýň Martou Kollárovou a Štefániou Andraščíkovou. Vznik v poradí tretieho poslaneckého klubu v zastupiteľstve podnietil odchod štvorice poslancov KDH zo spoločného 17-členného klubu KDH, SDKÚ-DS. Za príčinu tohto kroku označili odídenci názorové rozdiely medzi poslancami za KDH a aj v spoločnom poslaneckom klube KDH-SDKÚ.

Kislíka nakoniec odvolali

To, čo sa nepodarilo presadiť primátorovi Pavlovi Hagyarimu na januárovom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva, sa podarilo o mesiac neskôr. Poslanci odvolali konateľa a riaditeľa mestskej organizácie Prešov Real Jozefa Kislíka ako aj dozornú radu. Realizovali sa aj zmeny v zakladateľskej listine firmy spravujúcej nebytové priestory v meste. Kauza Kislík niekoľko týždňov zamestnávala média. Kislík bol odvolaný na základe zistení v súvislosti s hospodárením spoločnosti Real.

Kraj sa stal superkrajom

Symbolický šek na jeden milión korún odovzdal predstaviteľom Sigordskej spoločnosti 8. marca predseda PSK Peter Chudík. Šek na milión korún je výhrou v súťaži STV Slovensko hľadá superkraj, ktorú družstvo Prešovského kraja vybojovalo vo finálovom súboji 2. marca. Vo finálovom hlasovaní získal PSK spolu 57% hlasov, kým súper – Košický kraj iba 43% hlasov.
Priamo diváci svojím hlasovaním rozhodli, že výhra pôjde na realizáciu projektu Cykloželeznička Prešov – Zlatá Baňa. Tento projekt v internetovom hlasovaní podporilo najviac (3682) divákov.

Lear prišiel do Prešova

Výrobca automobilových interiérov Lear Corporation z USA, ktorý sa zameriava na výrobu sedadiel, elektronických a elektrických rozvodových systémov, oznámil v polovici apríla svoju investíciu v Prešove vo výške 2 mld. korún. Spoločnosť Lear Corporation má zamestnať 500 ľudí. Firma sa rozhodla pre priestory bývalého závodu ZPA Křižík pri autobusovej stanici v Prešove.

Prešov kandiduje na mesto kultúry

Desať okresných miest kraja, Prešovsky samosprávny kraja podporilo Memorandum na podporu kandidatúry Prešova na získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013. Mesto Prešov kandiduje na zisk prestížneho titulu, ktorý udeľuje Európska únia od roku 1985 a v roku 2013 ho získa jedno slovenské a jedno francúzske mesto. Prešov sa dostal do užšieho výberu a či získa prestížny titul sa rozhodne v auguste 2008.

Tragická noc

V júni sa v Prešove odohrala tragédia – o život prišli dvaja mladí ľudia keď pravdepodobne došlo k vražde a následnej samovražde. Zavraždený bol 21-ročný Oto a samovraždu spáchal 19-ročný Tomáš, ktorý pravdepodobne vyskočil z okna paneláku na Karpatskej ulici kde obaja muži bývali. K vražde došlo pravdepodobne medzi jednou a druhou hodinou nadránom v bytovke na treťom poschodí na Pavlovičovom námestí. Mŕtvolu muža našla ráno majiteľka bytu. Na tele mal 20 bodných rán.

OZKN v konkurze

Všetkých 380 zamestnancov spoločnosti OZKN ostalo v októbri doma. Na spoločnosť bol súdom vyhlásený konkurz. Príčinou úpadku firmy bolo, že v marci tohto roku im hlavný zmluvný odberateľ pánskej konfekcie - španielska firma Induyco - oznámil, že prestáva s nimi spolupracovať. Asi po štyroch rokoch kontraktu s OZKN sa obrátil na čínskych výrobcov. Prešovská firma stratila strategického obchodného partnera.

Tragický november

Mimoriadne tragický bol november na cestách nášho okresu. Zahynulo na nich osem ľudí. Mimoriadne tragické boli dve nehody. Pri prvej prišli o život dvaja muži v kamióne na križovatke Sekčov - Solivar. Dvaja muži - otec a syn zahynuli pri nehode za Prešovom pri odbočke na Cemjatu.

Čo ešte?

Okrem týchto udalostí tu boli aj mnohé ďalšie. Verejnosť a mestskú samosprávu zamestnával majiteľ pozemkov Peter Jarkovský. Z detských jaslí odišla bez dozoru na prechádzku dvojica deti, v júni ožil Prešov Trojičným jarmokom, cez projekt Prešov – pitná voda sa začalo s výstavbou vodovodu a kanalizácie v povodí rieky Torysa - do projektu sa zapojilo 40 miest a obcí. Na Sekčove vyhodila mladá žena z okna bytu novorodenca. Boj o zachovanie Knižnice P. O. Hviezdoslava v pôvodných priestoroch na Hlavnej ulici. Vandali na cintoríne zničili 20 hrobov. Postavené a následne zničené futsalové ihrisko pri mestskej hale. Poslanci PSK dali zelenú vzniku zábavného parku Vtáčie údolie. Koncoročné výmeny zámkov na zimnom štadióne a snaha dostať „zimák“ späť pod správu mesta... To sú len niektoré udalosti v uplynulom roku 2007. Čo prinesie rok 2008 budeme vedieť presne o rok.

 
3.1.2008 | Pridal: Redakcia PIS | Spoločnosť | čítané: 11340 krát