Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Infozákon je dobrý, obavy neopodstatnené

Témou číslo 1 je v týchto dňoch na Slovensku takzvaný infozákon, čiže zákon o slobodnom prístupe k informáciám, ktorý vstúpil do platnosti 1. januára 2001. Tento zákon presadzovali predovšetkým predstavitelia mimovládnych organizácií.

Úrad vlády má obavy z náporu žiadostí o informácie práve zo strany mimovládnych organizácií, respektíve z tejto strany najviac takýchto žiadostí očakáva. Jednou z organizácií, ktoré mohutne podporovali prijatie infozákona, je Prešovské občianske fórum (POF). Pozhovárali sme sa preto s riaditeľom POF Luděkom Mlčochom, ako vníma tento infozákon teraz, bezprostredne po jeho vstúpení do platnosti.

Viacerí úradníci kritizujú tento zákon ako nedotiahnutý a nedostatočný. Majú obavu o jeho zneužívanie občanmi, ktorí ich napríklad zahrnú nezmyselnými požiadavkami. Vy ste zákon podporovali v podobe, v akej aj bol prijatý. Kde teda vidíte jeho najväčšie nedostatky?

"Schválenú podobu zákona o prístupe k informáciám považujem za dobrú. Podobné obavy sa objavili vo všetkých krajinách, kde bol takýto zákon prijímaný, ukázalo sa však, že boli neopodstatnené. Volení zástupcovia navyše môžu všetky dôležité informácie zverejňovať na internete či na nástenkách a prípadných žiadateľov na ne odkázať. V Českej republike pripravilo mnoho miest a obcí informačné príručky a distribuovalo ich medzi občanov, niektoré samosprávy ich dokonca vydávajú každý mesiac."

Vláda očakáva najviac žiadostí zo strany mimovládnych organizácií. Mieni POF v najbližšom čase využiť toto svoje zákonné právo a bude žiadať od štátnych inštitúcií niektoré informácie, ku ktorým sa predtým nedostalo?

"Pokiaľ budeme mať záujem o určité informácie, určite svoje právo využijeme. Úlohu POF však vidím predovšetkým v monitoringu využívania infozákona občanmi a v podpore lepších vzájomných vzťahov verejnej správy a verejnosti."

Chystá Prešovské občianske fórum, ako podporovateľ infozákona, nejaké aktivity, ktorými by vysvetlilo občanom ako môžu zákon o slobodnom prístupe k informáciám využívať?

"Áno, takéto aktivity pripravujeme, momentálne je však predčasné o nich konkrétnejšie hovoriť."

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK