Pondelok, 29. apríl 2024
Meniny má Lea | zajtra Anastázia

Inšpektori zistili každý druhý nákup predražený

Dovedna vyše 10,5 milióna Sk vyzberali na peňažných pokutách inšpektori Krajského inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie (KI SOI) v Prešove od začiatku roka 2000 do 20. decembra t. r. Za toto obdobie vykonali 3838 kontrol v prevádzkových jednotkách, pri ktorých urobili 2971 kontrolných nákupov. Z nich bolo 1435 predražených.

Predraženie na 100 Sk kontrolného nákupu činilo 5,29 Sk. Z dôvodu nekvality alebo neplnenia informačnej povinnosti pozastavili predaj tovaru za 39,12 milióna Sk. Na stretnutí s novinármi 21. decembra to uviedol riaditeľ KI SOI Ján Dobrovič.

Inšpektori KI SOI uzatvorili doteraz t. r. 14 prevádzkových jednotiek (po 6 predajní potravín a pohostinstiev, po 1 predajni ovocia a zeleniny a mäsa údenín), v 11 prípadoch išlo o jednu časť z nich. Hlavné boli hygienické dôvody. Napr. v jedálni na Masarykovej ulici v Prešove zistili myši. Zistili aj 1100 porušení zákona o ochrane nefajčiarov. KI SOI sa zaoberal aj 168 písomnými podaniami, z ktorých 110 už prešetril a 42 z nich uznal ako opodstatnených.

KI SOI má v súčasnosti 24 inšpektorov, pričom v decembri 1996 začínal s počtom 32 inšpektorov. Podľa J. Dobroviča ide o veľmi nedostačujúci počet, keďže v Prešovskom kraji je vyše 130 tisíc prevádzkových jednotiek. K dispozícii majú len dve autá, a tak na cesty do bližších okresov k Prešovu používajú inšpektori buď autobus alebo vlak. Tohto roku sa zlepšilo spojenie s okolím zavedením internetu. Na veľmi nízkom stupni je finančné ohodnotenie inšpektorov. J. Dobrovič konkretizoval, že ich priemerný plat je 7870 Sk. Pritom v tomto roku zaznamenali na inšpektorov aj fyzické napadnutia, aj situáciu, keď inšpektorovi priložili ku hlave pištoľ. Na druhej strane J. Dobrovič uviedol, že s troma sa museli nutne rozlúčiť, dôvody však nedetailizoval.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK