Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

K výročiu odhalili tabuľu Moyzesovi

Pamätnú tabuľu prvému predsedovi Matice slovenskej (MS) Štefanovi Moyzesovi odhalil 15. decembra v Prešove dekan prešovského rímskokatolíckeho dekanátu Stanislav Stolárik.

Slávnosť sa konala pri príležitosti 80. výročia založenia tunajšieho miestneho odboru (MO) MS. Bola aj pokračovaním akcií k Moyzesovmu roku a na zvýraznenie zásluh Š. Moyzesa ako podporovateľa národného vzdelávania a školstva (i v Prešove).

Tabuľa je umiestnená na budove dnešnej centrálnej požičovne Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava na Hlavnej 139. Podobných tabúľ aj s bustou Š. Moyzesa je inštalovaných v SR viac. Ich zhotovenie finančne podporil mecenáš americký Slovák Ľudovít Mišík.

MO MS vznikol medzi prvými v prvej ČSR, jeden z vrcholov svojej činnosti mal v období 1968-69, v 90. rokoch je jedným z najlepších v SR. Vzhľadom na finančnú situáciu mu však v budúcom roku podľa varovania predsedu odboru Ladislava Šimona hrozí zánik, čo by však v histórii MO MS nebolo po prvýkrát.

V programe dnešných osláv bola tiež slávnostná sv. omša v rímskokatolíckom kostole sv. Mikuláša a slávnostné zhromaždenie členov MO MS a hostí. Na ňom dostalo okolo 90 členov odboru ďakovné listy za viac ako vyše 8-ročnú matičnú prácu.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK