Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Súdia plukovníka obžalovaného z 5 trestných činov

Siedmich protizákonných skutkov, za ktoré je obžalovaný z piatich trestných činov, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušovania služobných povinností, sprenevery, prijímania úplatku a prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody, sa mal dopustiť plukovník Armády SR (ASR) J. K.

Naposledy pracoval vo vysokej funkcii na Veliteľstve pozemných síl Armády SR v Trenčíne, no toho, čo mu je kladené za vinu sa mal dopustiť v rokoch 1996 až 1999 vo funkcii veliteľa vojenského útvaru v Kežmarku. Hlavné pojednávanie s ním začalo 5. decembra v Prešove, riadi ho samosudca Vojenského obvodového súdu (VOS) z Banskej Bystrice, ktorému tento rozsiahly spis delegovali 25. septembra t. r.

Plukovníkovi hrozí trest odňatia slobody od 1 do 5 rokov. V súčasnosti má pozastavený výkon funkcie na základe rozhodnutia príslušných služobných orgánov ASR. Ešte 12. mája 2000 ho vzali do kolúznej väzby, keďže boli zistené konkrétne skutočnosti, ktoré preukazovali ovplyvňovanie svedkov. Väčšina z nich je z Prešova a jeho regiónu, a tak prvé štyri dni pojednávania budú prebiehať tu z ekonomických dôvodov.

Zástupca Vojenskej obvodnej prokuratúry (VOP) v Prešove pred začatím procesu povedal, že ak je stíhaný veliteľ a k tomu väzobne, tak ide o veľmi vážny prípad, vymykajúci sa z bežnej agendy VOP. Nebezpečenstvo konania J. K. je podľa toho istého zdroja hlavne v tom, že trestnú činnosť konal vo funkcii veliteľa útvaru a neoprávnene sám seba obohacoval. Vyšetrovanie prípadu a celé prípravné konanie vykonali prokurátori VOP. VOP Prešov takisto v plnom rozsahu zastupuje stranu obžaloby na pojednávaní, o. i. navrhla vypočuť vyše 20 svedkov.

Pojednávanie je verejné, ako však samosudca upozornil takisto pred začiatkom pojednávania, v niektorých jeho častiach však môže byť prítomnosť verejnosti vylúčená.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK