PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/3581/michala_bosaka_si_pripomenu_vystavou_a_kalendarom.html

Michala Bosáka si pripomenú výstavou a kalendárom

Putovnú výstavu a kalendár významných bankárov Slovenska pripravuje Spoločnosť Michala Bosáka (SMB) pri príležitosti tohtoročného 100. výročia podpisu tohto bankára zo Šariša na americkú desaťdolárovku.

Výstava bude otvorená 17. decembra a inštalovaná by mala byť v prešovskej filiálke bývalej Americko-slovenskej banky, ktorú v roku 1923 dal v Prešove postaviť práve Bosák. Medzi vystavované exponáty budú zaradené verné kópie i originály bankoviek s Bosákovým podpisom. Ako uviedol predseda SMB Rudolf Bosák, výstava by postupne mala putovať nielen všetkými slovenskými krajmi, ale rokuje sa aj o jej uvedení v zahraničí. Ďalšou aktivitou pri príležitosti 100. výročia podpisu je vydanie kalendára významných bankárov Slovenska. Ten podľa R. Bosáka môže slúžiť ako pomôcka pre učiteľov bankovnícka, zaujímavý ale bude aj pre všetkých bankovníkov. A to nielen prehľadom významných bankárov Slovenska, ktorých portréty do kalendára zaradili, ale aj zoznamom bankárov podpísaných na slovenských bankovkách a štátovkách. „Materiály sme zbierali pol roka a ak začiatkom roka 2009 skutočne prejdeme na euro, tak to bude unikátny a kompletný zoznam všetkých takýchto bankárov, “ upozornil predseda SMB Rudolf Bosák. Kalendár chce SMB distribuovať aj na všetky základné a stredné školy. V súvislosti s tým Spoločnosť osloví všetky slovenské banky s cieľom, aby sa podieľali na výrobe kalendárov a tie potom darovali pre jednotlivé školy.

Sto rokov od podpisu slovenského bankára na americkej bankovke si chce Spoločnosť pripomenúť aj zrekonštruovaním školy, ktorú dal sám postaviť vo svojom rodnom Okrúhlom, ako aj zriadením stálej expozície spomínanej putovnej výstavy. Ďalším z cieľom SMB je vytvorenie Inštitútu Michala Bosáka v Prešove, ktorý by mal slúžiť predovšetkým na vzdelávanie v oblasti bankovníctva. Spoločnosť nominovala Michala Bosáka aj na Cenu PSK, komisia ale návrh, ktorý podala SMB spomedzi 15-tich iných návrhov nevybrala.
(ik)

 
5.11.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 5285 krát