Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Objekt vojenského súdu a prokuratúry vynovili

Prešov - Úplne nová pojednávacia miestnosť a plynová kotolňa sú najdôležitejšie výsledky rekonštrukcie budovy Vojenského obvodového súdu (VOS) a Vojenskej obvodnej prokuratúry v Prešove.

Obe inštitúcie sa sem vrátili po bezmála dvojročnom provizórnom pobyte v priestoroch bývalej firmy VUKOV. Rekonštrukciu objektu si vynútilo rozhodnutie Štátneho odborného technického dozoru o odstavení prevádzky v objekte v roku 1998. Dôvodom bol havarijný stav v elektrickom vedení, vo vodovodných rozvodoch a objemom emisií škodlivej kotolni na uhlie. Rekonštrukciu zvládla prešovská stavebná spoločnosť Unistav. Náklady na práce hradil rezort ministerstva obrany.

Predseda VOS Vladimír Peteja 12. decembra uviedol, že nová pojednávacia miestnosť s kapacitou 75 osôb vytvára maximálne dôstojný priestor pre sudcov, obhajcov, prokurátorov, ako aj pre verejnosť na vedenie hlavného pojednávania. Pred rekonštrukciou bola pojednávacia miestnosť v pivnici budovy. V rámci rekonštrukčných prác vymenili na objekte aj okná, pribudol aj nový vchod s vestibulom a čakárňou pre verejnosť.

Na užívanie stavby bolo vydané v pondelok 11. decembra kolaudačné rozhodnutie a v ten deň sa v nej aj konala porada predstaviteľov Vyššieho vojenského súdu a troch VOS. Obvodom prešovského je územie krajov Prešov a Košice.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK