Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Trojica už (zrejme) neostatne Trojicou...

Dlhé roky sa jedna zo zastávok MHD na Hlavnej ulici nazývala Trojica. Od minulého týždňa to však už neplatí. Rímsko-katolícky farár, exdekan Matej Babčák bol iniciátorom myšlienky premenovania zastávky MHD na Immaculata (lat. = nepoškvrnené počatie). V tomto priestranstve sa totiž nachádza Súsošie Immaculaty...

Primátor mesta Juraj Kopčák na ostatnom zasadnutí zastupiteľského zboru skonštatoval, že kompetenciu na premenovanie zastávky MHD má Dopravný podnik mesta Prešov. Jeho riaditeľ Peter Janus s premenovaním Trojice na Immaculatu súhlasil. Vznikla zastávka s kompromisným názvom Immaculata - Trojica, visí na nej aj nová tabuľka s nápisom "Zastávka MHD Immaculaty - Trojica". Tu však vyvstal aj ďalší problém, tentoraz lingvistický. Biskupský úrad je, podľa informácií Prešovského denníka KORZÁR, vo svojom stanovisku odporúčal, aby sa zastávka volala len Immaculata, teda Nepoškvrnená.

Problémy vznikli aj so skloňovaním, či poslovenčovaním, takže na ich riešenie boli oslovení lingvisti z Prešovskej univerzity. Nový názov zaužívanej Trojice (nech už by bol akýkoľvek) bude stáť dopravný podnik, teda de facto mesto, podľa informácií z Korzára, najmenej päťdesiattisíc na označenie, nové tabule, cestovné poriadky, či hlasové záznamy o trase.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK