Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Poslanec Kužma kritizuje vládu

„Slovenská vláda poškodzuje východoslovenský vidiek a nevyužíva možnosti jeho rozvoja, “ povedal to poslanec NR SR za SDKÚ-DS Štefan Kužma. V súvislosti s čerpaním eurofondov poukázal na nespravodlivý výber miest a obcí, ktoré boli zaradené do skupiny tvoriacej tzv. póly rastu.

Poslanec NR SR Štefan Kužma.

Tie dostali zelenú na čerpanie prostriedkov z Regionálneho operačného programu, v ktorom je na najbližších sedem rokov vyčlenená suma 1,5 mld. eur. Kužmovi sa nepáči, že z Bratislavského, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja je v preferovanej skupine od 42 do 50% obcí. Zatiaľ čo tri ekonomicky najslabšie slovenské kraje – Prešovský, Košický a Bansko-bystrický tu majú iba od 24 do 29% svojich obcí. „Je evidentné, že vláde nezáleží na smerovaní podpory do chudobných regiónov a znižovaní regionálnych rozdielov, ale chce liať peniaze čo najbližšie k Bratislave, “ uviedol poslanec. Do skupiny pólov rastu sa nedostali také obce, ktoré majú predpoklady na rozvoj cestovného ruchu a z európskych peňazí by mohli pomôcť rozvoju celého regiónu. Patria k nim lyžiarske centrá Drienica, Litmanová, Regetovka, obce pri Domaši a Zemplínskej Šírave Bžany, Duplín, Kvakovce, Kaluža, rodisko Andyho Warhola Miková, Herľany s gejzírom, Zádiel ako brána do Zádielskej doliny, nie je tam ani jediné turistické stredisko v oblasti Pienin - Červený Kláštor, Lesnica, dokonca ani najdynamickejšie sa rozvíjajúca obec na východe Kechnec. Najhoršie dopadol severovýchod Slovenska, ktorý sa stal na mape „bielym miestom“. Podľa Kužmu vláda robila výber necitlivo, z obcí, ktoré vypadli, sú tri štvrtiny z východu. Rozhodujúcim kritériom boli počty obyvateľov a žiakov škôl. Obce, ktoré ročne navštívia tisícky turistov, nedostali šancu na rozvoj.
Kužma sa kriticky vyjadril aj k spôsobu čerpania eurofondov pre ostatné obce, ktoré sa budú môcť uchádzať o finančnú pomoc z programu na rozvoj vidieka. Budú diskriminované viackrát. Prvýkrát už tým, že sa nedostali do skupiny pólov rastu. Ďalej tým, že vláda ešte nedohodla s Bruselom podmienky, a tak čerpanie sa v tomto roku už nestihne. Na program rozvoja vidieka je vyčlenených iba 250 mil. eur a okruh pomoci je oveľa užší ako v prvom prípade. Navyše tieto najchudobnejšie obce budú diskriminované aj tým, že do nákladov si nemôžu započítať DPH (ako prvá skupina), čo znamená, že budú musieť znášať 19% z celkovej sumy nákladov. Kužma vyzval vládu, aby sa tieto podmienky zmenili.
-mm-

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK