Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Pomýlili si spôsob vymáhania pohľadávky

Zo spáchania trestného činu vydierania formou spolupáchateľstva sú od stredy 19. júla väzobne stíhaní štyria občania Prešova - Ján L. a Marek G., majiteľ a pracovník firmy na vymáhanie dlžôb so sídlom v Prešove, Maroš L., brat prvého z nich a Juraj U., príslušník Železničnej polície SR v Prešove. Všetci boli zaistení pri preberaní určitej finančnej sumy okolo 16.15 h v utorok 18. júla v prešovskom pohostinstve U Greka príslušníkmi pohotovostného policajného útvaru Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) SR v Prešove a za asistencie príslušníkov odboru obzvlášť závažnej trestnej činnosti, expozitúra Východ.

Vyšetrovateľ Okresného úradu vyšetrovania PZ SR v Prešove 20. júla k tomu povedal, že poškodeným je Dušan Č. z Prešova, ktorý ako spolumajiteľ jednej firmy podniká v Humennom a prítomný pri tom bol aj jeho právny zástupca Peter C. z Prešova. Sporná je pohľadávka asi 100 tisíc Sk, pochádzajúca ešte z roku 1995 a ako preverovanie ukázalo, firmu na vymáhanie dlžôb, ktorá má oprávnenie na odkúpenie pohľadávky a na jej ďalšiu realizáciu si najala prešovská spoločnosť Tatra Temex Cable, a. s, prevádzkujúca o. i. káblové rozvody v meste Prešov. Štvorica doteraz súdne netrestaných osôb sa poškodenému a jeho manželke vyhrážala fyzickým napadnutím, násilným používaním jeho auta a poškodením majetku.

Celý prípad sa dostal do rúk polície 12. júla, keď došlo počas stretnutia Dušana Č. s predstaviteľmi nemenovanej "vymáhačskej" firmy k prvému náznaku vydierania. Túto skutočnosť poškodený polícii oznámil a odvtedy s ňou spolupracoval. Vyšetrovateľ objasnil, že sporný je spôsob vymáhania pohľadávky a vyšetrovanie zameria aj na to, či je táto pohľadávka ešte právne vymožiteľná, keďže po 3 rokoch tým, že si ju Tatra Temex Cable nenárokoval právnou cestou by mala byť premlčaná a nie je na ňu právny nárok.

Pri zásahu v utorok 18. júla bol zaistený aj jeden policajt z Okresného riaditeľstva PZ SR v Prešove. Ako však preverovanie prípadu ukázalo, zdržiaval sa podľa vyšetrovateľa "v nesprávnom čase na nesprávnom mieste", pretože so štvoricou zaistených a obvinených páchateľov preveroval iné prípady trestnej činnosti. V tomto prípade figuruje pre vyšetrovateľa ako svedok.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK