PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/3496/opozicnym_poslancom_sa_dovody_zrusenia_presovskeho_depa_nevidia.html

Opozičným poslancom sa dôvody zrušenia prešovského depa nevidia

O ďalšom osude prešovského železničného depa, ktoré chce zrušiť spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. , sa dnes bude diskutovať na pôde parlamentného výboru Národnej rady SR pre hospodársku politiku.
Dvojica opozičných poslancov NR SR sa postavila proti rušeniu depa

Jeho členovia sa pred dvoma týždňami zúčastnili výjazdového rokovania, na ktorom sa o stave v prešovskom depe mohli presvedčiť na vlastné oči. Spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. chce prešovskú prevádzku zrušiť z dôvodu vysokých prevádzkových nákladov a opravárenské činnosti chce spolu s niektorými pracovníkmi presunúť do humenského a košického depa. Na prešovskom pracovisku v súčasnosti pracuje 220 zamestnancov, z ktorých by 26 prišlo o prácu. Ďalším takýto osud hrozí. Podľa podpredsedu Výboru NR SR pre hospodársku politiku Štefana Kužmu (SDKÚ-DS) hrozí zrušenie takmer polovice pracovných miest, z čoho opozičný poslanec obvinil súčasnú vládu. "Tá cez svoju organizáciu, v ktorej má 100%-nú účasť, likviduje jedno z najlepšie zariadených pracovísk s vyše 200 zamestnancami, z ktorých 100 príde o prácu. Časť z nich totiž bude prepustená, časti bude navrhnuté dochádzať za prácou do Humenného, čo je vzhľadom na náročné cestovanie prakticky to isté, " uviedol Kužma.

Proti rozhodnutiu spoločnosti Cargo sa po výjazdovom rokovaní postavil aj poslanec NR SR za KDH Stanislav Kahanec. "Mám pocit, že sa nehovorilo celkom korektne čo sa týka porovnania nákladov a mňa argumenty spoločnosti Cargo nepresvedčili. Podľa mňa sa neuviedli všetky dôvody, ktoré s tým súvisia. Chýbali aj argumenty, čo urobia s areálom (jeho veľkosť je zhruba 6 ha - pozn. red.) do budúcna z hľadiska dosahu na životné prostredie, " uviedol Kahanec. K problému vysokých nákladov, spojených najmä s vykurovaním, dodal: "Je to problém skôr technický. Dá sa ale riešiť modernizáciou vykurovacích systémov a racionálnym využitím objektov."
(ik)

 
17.10.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Politika | čítané: 2959 krát