Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Diskutovali ste s náčelníkom mestskej polície - kompletný prepis

Na Vaše otázky odpovedal náčelník mestskej polície Ján Andrejko.

Otázka
Kika | 17.9.2007 (10:32)
Ako som si všimla, vaša práca je veľmi náročná. Určite sú chvíle, keď Vám musí byť poriadne horúco.
To preto nemáte na zábere pod košelou tričko? Aj napriek mojim obavám, či táto otázka nie je prekročením určiteho rámca zákona(dúfam že nie), Vás chcem poprosiť, aby ste, ak tričko nosíte , odhalil aspoň golierik...na PISe to začína byť taká malá tradícia.
Určite si získate srdcia mnohých čitateľov.
A teraz ešte k práci. MP ako som sa dočítala, dbá o poriadok a ochranu životného prostredia. Ak je to tak, je vo vašej právomoci predviesť kompetentných(komunálne služby? )aby vyčistili zelené plochy pri rieke Toryse? Za seriozne odpovede vopred ďakujem.

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): My takéto veci monitorujeme. Na starosti to má Povodie Bodvy a Hornádu. Čistia a kosia to 2-krát ročne. Aj my sme ich upozornili, že to nie je dostačujúce a v budúcoročnom rozpočte by mali požiadať väčší finančný balík na čistenie povodia Torysy. Ak sa tento stav bude opakovať, predloží MsP návrh primátorovi mesta na udelenie primátorskej pokuty.

fizola olaa | 17.9.2007 (11:25) Reaguj
dobry den, musim sa dostavit osobne s vyzvou na objasnenie priestupku (parkovanie na verejnom priestranstve), alebo dostanem domov papier, na zaklade ktoreho to zaplatim na ucet. zaujima ma hlavne, aka je vyska pokuty. dakujem

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Pokiaľ sa nedostavíte a to, že sa nedostavíte neospravedlníte, môžete byť príslušníkom MsP predvedený na objasnenie priestupku na Mestskú políciu. Je rozdiel či ide o malú výzvu za stieračom auta alebo predvolanie, ktorá je zasielaná doporučene. Malú výzvu vám mohol niekto vziať a vy ste nemuseli vedieť, že vás predvolávame, preto v takomto prípade vyzývame opätovne, buď ústne alebo písomne a po nerešpektovaní tejto ďalšej výzvy môže MsP pristúpiť k tomu, že vás na vypočutie predvedie. Výška pokuty za porušenie VZN je v blokovom konaní do 1000, - Sk a za dopravný priestupok do výšky 2-tisíc korún.

Jozef II. | 17.9.2007 (12:22) Reaguj
Mna by zaujimalo, ako je mozne, ze mestska policia nevie ustrazit telefonne budky v centre pod kamerami? Su takmer vzdy rozbite.

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Nevieme strážiť každú telefónnu búdku a to nie len v centre mesta, ale aj v širšom priestore. Je pravda, že v centre sú tri kamery, ktoré sú otočné a je možno zhoda náhod, že kamera je otočená iným smerom a nemusí zachytiť konanie vandalov v telefónnej búdke. Kamera monitoruje celý priestor a nemôže snímať každú telefónnu búdku. Je nastavená na 180 stupňov a ak sníma pravú stranu, nevie zachytiť ľavý priestor.

keby len búdky
PITBULL | 17.9.2007 (12:35) Reaguj
a kam miznú okapové rúry z všetkých domov na Hlavnej? Tak to vyzerá, že celý kamerový systém je na h...

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Je to presne to isté ako pri telefónnych búdkach.

Chranena dielna
uselesss | 17.9.2007 (13:07) Reaguj
Mna by zaujimalo, ci uz funguje tzv. Chranena dielna, v ktorej maju pracovat ludia s telesnym postihnutim? Ak nie, tak kedy by zacane fungovat?

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Áno funguje. Zamestnaní sú šiesti telesne postihnutí ľudia.

Porusovanie zo strany policie
uselesss | 18.9.2007 (01:33) Reaguj
Viac krat tu forume bolo spominane, ze jedno policajne auto (myslim, ze passat) pouziva rozne SPZ-ky. Je to legalne? Ak nie, mozte to riesit? A v pripade, ze sa to bude opakovat, ako mozu postupovat v tomto pripade obcania?

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Záleží od toho, kto to auto používa. Existujú zložky polície a iných orgánov, ktorým to zákon dovoľuje - SIS, kriminálna polícia, vojenské obranné spravodajstvo a pod. Ak to používa niekto iný, je to v rozpore so zákonom a rieši to policajný zbor SR.

Impertinentná otázka
mrawcek | 18.9.2007 (10:19) Reaguj
Aj keď to síce s prácou MP nemá nič spoločné, pri pohľade na Vašu ružovučkú košeľu /na ktoré som ja uletená/ mi nedovolí neopýtať sa Vás: Ste ženatý alebo inak zadaný? Za odpoveď vopred ďakujem
ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Bez komentára.

otázka
monte | 18.9.2007 (11:31) Reaguj
ako vnímate časté obvinenia na MP, že namiesto pomoci občanov mesta i turistov viac "buzeruje"?
A ešte jeden, dosť nechutný postreh. minule som v predajni stál v rade za jedným MP. Bol zašpinený, zrejme okrušinky z pečiva, v statočnom množstve zachytené na kapsičkách so suchým zipsom okolo pása. A vyzeralo to, že to nie je čerstvé, ale je to tam už minimálne deň, dva. Úprimne, ak by som bol turista a potreboval by som pomoc, určite by som sa na neho neobrátil, snád len v prípade ohrozenia.

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Odkedy som nastúpil do funkcie náčelníka MsP od striktného vyberania pokút mestská polícia ustúpila. Vydal som zákaz ukladania pokút turistom, ktorí v meste zablúdia s tým, že my sme tu pre občanov a moje krédo je, že máme občanom pomáhať a keď stretne človek na ulici policajta, aby ho mohol požiadať o pomoc a neutekať pred ním. MsP nie je súkromná firma zriadená za účelom dosiahnutia zisku, a preto sme ustúpili od represívnych opatrení a zaoberáme sa prevažne prevenciou. K občanom, ktorí opakovane narušujú verejný poriadok, rušia nočný kľud a podobne budeme tvrdí a prísni.
K neustrojenému policajtovi - pred každým odchodom z pracoviska musí zodpovedná osoba skontrolovať, či je policajt ustrojený, oholený, čistý a vyzbrojený v zmysle vnútornej smernice. V prípade, že zistím niečo podobné, čo ste uviedli, budem to riešiť v rámci mojej kompetencie nielen neustrojeného policajta, ale aj zodpovedného pracovníka MsP.

ja pozadujem informaciu
floppy | 18.9.2007 (11:39) Reaguj
ako su na tom mestski policajti s cudzimi jazykmi.

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Tak ako všetci občania SR, ktorí majú ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou.

Mňa by zaujímalo,
mladypresovcan | 18.9.2007 (12:33) Reaguj
či majú mestskí policajti aspoň maturitu a či by podľa Vás nebolo vhodné po určitom počte odpracovaných rokov ich poslať na VŠ urobiť si aspoň bakalársky stupeň, ak by chceli pôsobiť v MP naďalej, je to predsa len tiež úradná inštitúcia a tam sa už viac rokov vyžaduje zvyšovanie kvalifikácie.

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Áno, musia mať minimálne maturitu. Je to povinnosť zo zákona. Potreba VŠ vzdelania záleží na akej pozícií je príslušník MsP zaradený.

peterp | 18.9.2007 (12:42) Reaguj
V blízkosti ZŠ boli boli farebne označené priechody pre chodcov a osadili sa dopravné značky nie však všade. Stane sa tak? A ešte jedna otázka aj tu sa písalo, že policajti budú monitorovať cesty pri týchto školách v blízkosti ZŠ Májové námestie neboli ešte ani raz. Budú a kedy?

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Bolo to nastriekané na 22 priechodoch pre chodcov. Je to z finančných prostriedkov, ktoré mestu Prešov na základe mnou spracovaného projektu - Bezpečná cesta do školy a úspešného lobingu primátora mesta, poskytla VÚB. Pokiaľ získame ďalšie financie, stane sa tak. K ZŠ Májové námestie - od 1. októbra sa do projektu "Bezpečná cesta do školy" zapoja aj dôchodcovia, ktorí budú na vybraných priechodoch pomáhať ďeťom pri prechode cez cestu. Bude tomu tak aj pri tejto škole. Dôchodcovia budú mať reflexné vesty a zastavovacie terčíky.

cyklisticky chodnik
Tristann | 18.9.2007 (12:56) Reaguj
ako často hliadkuju policajti na cyklistickom chodniku? Či už na ňom alebo popri ňom ako chodci...
Lebo ja som tam ešte žiadnu hliadku nevidel. A ide pritom o dosť frekventovanu oblasť. Určite by trošku dopomohli k ohľaduplnejšiemu spravaniu "športovcov" alebo obyvateľom zvyknucim "stanovať" neďaleko OD Kaufland a robiť tam z fľašiek od čuča a ďalšieho alkoholu poriadny bordel. Ich záľubou tiež býva hod nákupných košíkov rovno do torysy, čo tiež poriadne zvýši romantický nádych prechádzky, ak sa tam nejaký prešovčan odváži.

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Policajti hliadkujú aj na cyklistickom chodníku. Zatiaľ sme pokuty neukladali, pretože tento chodník často použivajú matky s deťmi v kočiaroch, ktoré sme upozorňovali, že okrem porušovania zákona, svojím správaním vystavujú nebezpečenstvu seba a svoje deti. Policati už viackrát prichytili pri Kauflande skupinu neprispôsobivých občanov, ktorí na uvedenom mieste požívali alkohol, znečisťovali verejný priestor a vzbudzovali verejné pohoršenie. V takom prípade boli občania riešení v zmysle zákona. Navyše pred týžňom takíto občania upratali neporiadok, ktorí spravili pod mostom. Bolo to plné vrece rôzneho neporiadku, prevažne fliaš od "čuča" a krabičiek od cigariet.

Re: cyklisticky chodnik
jfab | 18.9.2007 (13:00) Reaguj
Len by som doplnil otazku: kedy zacnu MP upozornovat chodcov pohybujucich sa po cesticke pre cyklistov, ze chodnik je vedla.

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Na to som už odpovedal.

Tono | 18.9.2007 (13:03) Reaguj
Nestalo by zato, aby sa zriadili na sidliskach cyklohliadky MP? Mali by vacsi zaber ako "pochodzkari" a na druhej strane by si toho zas viac vsimli ako pri prejazde autom... (myslim, ze aj zdravsie a lacnejsie ako autohliadky)
A neuvazuje sa, v spolupraci so statnou policiou, zriadenie v ramci snahy o "bezpecny Presov" nieco na sposob, ze "poznaj svojho policajta" , a naopak "poznaj svoj okrsok"? Aby chodievali ti isti policajti do tych istych ulic, aby vzrastla vacsia vzajomna dovera? A ako prevencia vandalizmu by to tiez napomohlo... (mozno je to problem, pokial sa casto menia ludia v tomto zamestnani, ale ak nie, tak potom kde? )

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Na naše poveternostné podmienky to nie je vhodné. Bolo by to využité len v letných mesiacoch, bolo by to neefektívne aj vzhľadom na ďalšiu potrebnú výstroj policajtov. Bolo by to finančne nákladné a vzhľadom na investície do tejto myšlienky sa to neoplatí.
S policajným zborom spolupracujeme. Vzhľadom na počet policajtov, ktorými MsP disponuje - 74, nie je možné takéto niečo realizovať v tak rozsiahlom a početnom meste ako je Prešov.

Kmeťovo stromoradie,
realy | 18.9.2007 (19:52) Reaguj
čo sa tam udialo nové v réžii MP a kedy stade zmiznú už tie živly???

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Mestská polícia pravidelne monitoruje a navštevuje tento priestor. V noci je tam cca. 10 ľudí a v centre mesta je ich niekoľko stoviek. My nekontrolujeme zaľúbený párik na lavičke, riešime problémové časti mesta. V prípade, že zistíme vandaliznus alebo iné porušovanie zákona, my tam prídeme. Ak tam je problém, môžete nám okamžite zavolať na bezplatné tel. číslo 159.

steve | 18.9.2007 (20:25) Reaguj
Za posledny polrok som na Sidlisku Duklianskych hrdinov /400 metrov od vasej centraly/ nestretol ani jedneho mestskeho policajta. A to som vonku denne, nakolko chodim na prechadzky so psom. Cez den sa tu parkuje po travnikoch /SOU obchodne/, vdaka Victorii je tu riadny bordel. Slubovali ste viac policajtov v terene. Ja mam pocit, ze sa to este zhorsilo. Viete mi to nejako rozumne vysvetlit?

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Je to podobný problém ako Kmeťovo stromoradie.

Pán náčelník
pikus | 18.9.2007 (21:12) Reaguj
Dovolte mi zložiť Vám poklonu. Dobre vyzeráte. Pekne vyholený a vystrihaný.
Ale o tých krakoch na výjazde na ul. 17. novembra to nemôžem napísať.
Píšem Vám, bo mi to poradila Meryl(nick), že vraj to mám napísať na
mestska.policia@presov.sk.
To pravda, že Vy to vybavíte?

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Ďakujem za kompliment. Policajti nestrihajú kriaky. My to môžeme posunúť firme, ktorá to má na starosti.

Re: Pán náčelník
orin | dnes 08:37 Reaguj
Podobný problém je aj na výjazde z Plzenskej na Masarykovu smerom na železničnú stanicu. Vďaka parkujúcim autám nie je možné vidieť autá prichádzajúce zľava a ak ich vodič chce vidieť, musí vojsť tak hlboko do križovatky, že blokuje plynulý prejazd križovatkou ostatným autám a stáva sa sám terčom.

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Aj tento a predchádzajúci podnet oznámime spoločnosti, ktorá to má na starosti.

kamerovy system na sidliskach
turista | 18.9.2007 (23:19) Reaguj
moja otazka je jednoducha: rad by som pocul datum kedy budu namontovane a spustene kameri na sidliskach, a kde presne budu umiestnene. Ja by som odporucal blok Exnarovej 26 na rohu kde je aj detske ihrisko a lezecka tena cez den a v noci ihrisko pre vandalov.
Tiez by som sa vam ako MP chcel podakovat za caste navstevy na Exnarovej ulici velmi to pomohlo znizenit stretavanie sa vandalov. Ale ak by sa dalo tu kameru tak budem velmi rad lebo aj ta lezecka stena tam je a prave v noci z pondelka na utorok tam niekto zapchal zamok (poskodil cudzi majetok).

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Presný dátum neviem kedy tam budú kamery, ale rokovania so spoločnosťou, ktorá by mohla mestu pomôcť tým, že formou sponzoringu dodá MsP kamery sú rozbehnuté. Tie by sme chceli rozmiestniť na Sídlisku 3, v centre mesta a na Šváboch. Umiestňovanie kamier na sídlisko Sekčov je problémové vzhľadom k tomu, že tam chýbajú trasy, odkiaľ by sme viedli signál od kamier k nám na dispečing. Podľa mojích informácií aj tieto trasy budú doplnené a potom budeme umiestňovať kamery na Sekčove.

Doba prijazdu policie
Hascor | včera 18:28 Reaguj
Chcem sa opytat, za kolko max. je povinna, ak vobec je, dojst policia od nahlasenia na miesto.
Konkretne: mali sme protest pred cirkusom s potrebnymi povoleniami, cirkusant ma fyzicky napadol, nasledne som volali 159, kde bol telefonat ukonceny slovami posleme vam tam hliadku. Po skoro 2 hodinach cakania a skonceni predstavenia v cirkuse sme sa pobrali domov. Co keby sa vyfackanie zmenilo na ine napadnutie s nasledkami - policia sa na nas, slusne povedane, vykaslala.

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Potrebujem preveriť či bolo volané na 159. Potrebujem vedieť presný dátum a čas volania a zistím prečo hliadka neprišla. Zastavte sa za mnou, preveríme ako to bolo.

Znečisťovanie životného prostredia
ocip | dnes 11:36 Reaguj
Dobrý deň prajem,
aké úlohy má MP v oblasti ekológie a ochrany životného prostredia vo vzťahu voči znečisťovateľom, ktorí na divokých skládkach rozoberajú elektrospotrebiče a triedia a kontajnerový odpad? Ako príklad uvediem skladku plastových skeletov z chladničiek pri plote vedľa komína ZPA KŘIŽÍK.

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): MsP môže prísť, ale tieto veci riešime len v blokovom a nie v správnom konaní vzhľadom na závažnosť konania. Ak zistíme majiteľa pozemmku alebo pôvodcu skládky, prípad zdokumentujeme a odstúpime vecne a miestne príslušnému správnemu orgánu, ktorý má v tejto oblasti oveľa vyššie kompetencie a za takéto konanie môže uložiť vyššie sankcie.

Otázočka
joey | dnes 11:52 Reaguj
Dobrý deň prajem,
chcem sa opýtať, či tie strelné zbrane, ktoré nosia naši mestskí policajti za opaskom sú pravé a aká je šanca, že ma trafí v noci v neosvetlenej uličke zo vzdialenosti cca 20-30m. Ďakujem.

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Sú pravé a ak nič neurobíte, strieľať na vás nebudú :-)

pete | dnes 11:54 Reaguj
Dobry den,
mna by zaujimalo, ci sa niekedy dockame aj hliadok MP v nocnych spojoch MHD, hlavne v piatkovu noc na linkach N2, N3. Hliadka by usetrila na benzine, a cestujuci by sa tam citili bezpecnejsie ; ) O zivot tam obvykle neide, ale nie je prijemne, ked tam pubertalna mladez fajci, sprejuje, pise po sedadlach a kym sa na nich zavola policia, su uz obvykle davno prec.

ODPOVEĎ (Ján Andrejko): Asi pred dvoma dňami som dostal podobnú otázku a pravdu povediac som začal nad tým uvažovať. Kontroly sa námatkovo vykonávajú a je možné, že to zintenzívnime hlavne v piatok a sobotu keď sú diskotéky, či po skončení študentských diskoték a pod.

Na záver vám chcem poďakovať za námety a postrehy. Je to aj pre mňa pomoc v mojej ďalšej práci. Kto chce, môže sa za mnou zastaviť osobne a rád vám pomôžem s riešením vášhom problému. Na takomto fóre sa z časových dôvodov nedá zajsť do podrobných detailov.

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK