Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Policajný prezident je v prvom rade za rovnosť

Policajný zbor (PZ) SR musí podľa názoru jeho prezidenta Jána Piptu pozorne analyzovať rasovo a inými prejavmi intolerancie motivovanú trestnú činnosť, no ako 28. novembra v Prešove uviedol v prvom rade je za to, aby pred zákonom boli všetci občania SR rovní.

Ako dodal - počas konania odborného seminára Rešpektovanie a ochrana základných ľudských práv minorít v činnosti orgánov pre uplatňovanie práva v SR, ak polícia v SR zasahuje, tak zasahuje proti páchateľom trestnej činnosti, a nie preto, že je niekto Róm, Rusín, či príslušník inej minority.

Policajný prezident predložil účastníkom seminára s medzinárodnou účasťou analýzu existencie skupín, ktorých programom činnosti je šírenie akejkoľvek nenávisti. Ako konštatoval išlo o prvú takúto verejnú prezentáciu, ktorá je výsledkom monitorovacej práce kriminálnej polície. Medzi tieto extrémistické organizácie patrí napr. osem skupín hnutia White Power. J. Pipta pred novinármi zdôraznil, že polícia s viacerými mimovládnymi organizáciami sa začala komplexnejšie zaoberať rasovo motivovanými trestnými činmi a jedným z výstupov spoločnej práce má byť vypracovanie metodiky postupu policajtov pri objasňovaní takejto trestnej činnosti. Policajný prezident sa aj z tohto dôvodu bude zasadzovať za čo najužšiu spoluprácu slovenskej polície s políciami v štátoch vyspelej Európy.

Z poskytnutej štatistiky na seminári vyplynulo, že počet násilných trestných činov preukázateľne rasovo motivovaných je v SR dlhodobo nízky. V roku 1999 z 13 551 násilných trestných činov bolo ako rasovo motivovaných vyšetrovaných 21, z nich 15 ako takých objasnili. Do októbra t. r. z 11 287 násilných trestných činov bolo ako rasovo motivovaných vyšetrovaných 29, z nich bolo 21 objasnených. Ani v jednom prípade v týchto rokoch nešlo o trestný čin vraždy, najpočetnejšiu skupinu 13, resp. 16 tvorili trestné činy násilia proti skupine obyvateľov a jednotlivcovi. Prezident PZ SR sa prihovára za novelu Trestného zákona, pretože v tomto smere sú už niektoré jeho ustanovenia prežité.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK