Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

V. Fischer čestným občanom Šarišských Michalian

Na českého podnikateľa v cestovnom ruchu a senátora Václav Fischera čaká v piatok 1. decembra prekvapenie. Na jubilejnom 10. Vianočnom benefičnom koncerte Sloníčat - zverencov Detského domova (DD) Slon v Šarišských Michaľanoch mu starosta obce Vincent Leššo odovzdá osvedčenie o udelení čestného občianstva v obci.

Dovedna 15-členné obecné zastupiteľstvo tak jednomyseľne rozhodlo na poslednom zasadnutí 9. novembra na základe návrhu riaditeľky DD Evy Džodlovej. Tým chcú obecní radní oceniť to, že V. Fischer 5 rokov bezplatne poskytuje "domovákom" rekondičné pobyty pri mori.

V. Fischer je tretím občanom ČR, ktorý získal poctu obce v okrese Sabinov. V roku 1993 sa ušla zakladateľom Nadácie Slon, prostredníctvom ktorej sa pomoc DD Slon organizuje, českým hercom Helene a Jiřímu Růžičkovcom. Práve H. Růžičková sa kontaktovala s V. Fischerom a presvedčila ho o potrebe spolupráce.

Na koncerte v prešovskej mestskej hale starosta Š. Michalian odovzdá podnikateľovi a senátorovi aj "niečo", čo je medzi symbolom a darčekom. Konkrétnosti však odmietol dopredu zverejniť. E. Džodlová sa spolupráci s V. Ficherom veľmi teší. Nejde ani tak o tom, že deti boli po dvakrát na Mallorce a Kanárskych ostrovoch a raz na Kréte, ale hlavne o to, že pobyty pri mori zlepšujú zdravie detí, ktoré na začiatku svojho životného štartu veľa dobrého nezažili. Ako E. Džodlová zvýraznila, je to dar, ktorý nielenže nikto už deťom nevezme, ale aj dar, ktorého dôsledky si deti uvedomia až podstatne neskôr. Vďaka pár týždňovým pobytom navyše spoznali veľa ľudí, svet, naučili sa vystupovať spoločensky.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK