Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Eurofondy vyprovokovali prestrelku medzi Kužmom a Chudíkom

Eurofondy a pripravenosť samosprávnych krajov na ich čerpanie sa stali horúcou témou a vyprovokovali ďalšiu mediálnu prestrelku medzi poslancom NR SR za opozičnú SDKÚ-DS Štefanom Kužmom a predsedom PSK Petrom Chudíkom.

Š. Kužma a P. Chudík sa dostali do ďalšej mediálnej prestrelky

Podľa predsedu Regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Prešove a poslanca NR SR Štefana Kužmu v tomto roku neuvidí Slovensko z peňazí programovacieho obdobia 2007-13 ani euro. Podľa Kužmu za to môže vnútrostranícky boj v Smere, ako aj boj medzi koaličnými stranami o vplyv na eurofondy, ale aj spory medzi vládou a predsedami Vyšších územných celkov o kompetencie pri ich rozdeľovaní. Kužma si tiež myslí, že na čerpanie peňazí z európskych fondov nie sú samosprávy pripravené. „Samosprávne kraje sú absolútne nepripravené, čím dali ministrovi výstavby veľmi silnú zbraň, že nie sú schopné rozhodovať o eurofondoch. Župy nie sú pripravené personálne ani odborne, hovoria len o prijímaní peňazí, “ tvrdí Š. Kužma, podľa ktorého na spory najviac dopláca východ Slovenska. V tejto súvislosti kritizoval najmä Prešovský samosprávny kraj. „Rok prešiel a neurobilo sa, okrem jednej personálnej zmeny, nič preto, aby bol tento kraj pripravený. Odborní pracovníci ministerstva výstavby potvrdili, že schopnosti VÚC sú v tomto smere, slušne povedané, mizivé, “ uviedol na stretnutí s novinármi Š. Kužma, ktorý v tejto súvislosti kritizoval aj predsedu PSK Petra Chudíka. „Čo Chudík urobil preto, aby mohol kvalifikovane obhajovať záujmy Prešovského kraja, okrem toho, že sa s vládou župani osočujú z neodbornosti? Prečo od doby schválenia referenčného rámca vládou dodnes neurobil nič pre pripravenosť nášho kraja na čerpanie eurofondov? , “ pýta sa Kužma a dodáva: „Predseda PSK namiesto toho, aby začal konať na príprave ide k osobným invektívam a hovorí o politickom rozhodnutí SNS. Útočí na vládu, neviem, čo tým chce dokázať a či si týmto chce získať ministerstvo. “

Na jeho slová reaguje predseda PSK Peter Chudík. „Čudujem sa kritike pána poslanca, pretože nevie, čo kritizuje. Keby totiž mal pravdu, v podstate kritizuje sám seba a svoju politickú stranu. Veci, ktoré kritizuje totiž nepodliehajú predsedovi, ale zastupiteľstvu samosprávneho kraja. “ Podľa Chudíka pod rozhodnutie zastupiteľstva patrí tak vytvorenie organizácie pre sprostredkovateľský orgán, prípadná zmena organizačnej štruktúry týkajúca sa personálneho zabezpečenia, či zmena rozpočtu v súvislosti s financovaním. „Ani jeden poslanec Zastupiteľstva PSK, kde má zo 62-členov koalícia KDH-SDKÚ-DS 41 poslancov, z toho 24 členov je z SDKÚ-DS, nevyšiel s takýmto návrhom, “ dodáva P. Chudík, ktorý tvrdí, že pokiaľ ide o štrukturálne fondy, PSK je pripravený. „Pokiaľ ide o Regionálny operačný program (ROP), práve mojou osobnou aktivitou sa zvýšila finančná alokácia pre Prešovský kraj o tri percentá, čo predstavuje o 1,5 miliardy korún vyššiu sumu pre náš kraj na roky 2007-13, “ uviedol predseda PSK.

Čo sa týka sporu s ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja, ide podľa Chudíka o snahu siedmich samosprávnych krajov, aby sa tie podieľali na príprave výziev, spolurozhodovali o zložení hodnotiacich a výberových komisií. Snahou je tiež, aby tie zasadali v jednotlivých krajoch, nie v Bratislave. „Je mojou povinnosťou ako predseda kraja, aby bol región takýmto spôsobom zapojený do realizácie a implementácie ROP, “ bráni sa Chudík a dodáva, že v aktuálnom audite ministerstva financií o pripravenosti krajov na ROP sa ani jedna pripomienka nevzťahuje na PSK. „Oficiálny záver síce ešte nie je, no takmer všetky pripomienky sú smerované na ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja. “ Za kritikou Kužmu pritom Chudík vidí odpoveď na prehratý politický boj o zrušení osvetových stredísk. „Pán Kužma si našiel novú, oveľa vážnejšiu tému. Som presvedčený, že aj tento politický boj prehrá, pretože v tomto probléme nejde o politiku, ale o záujem regiónu, “ uzatvára Chudík.
(ik)

Súvisiace články
20.8.2007 Kužma poslal Chudíkovi otvorený list 14.8.2007 Podľa Š. Kužmu na spory o eurofondy dopláca východ Slovenska
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK