Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Podľa Š. Kužmu na spory o eurofondy dopláca východ Slovenska

„Na boj vlády a županov o eurofondy najviac dopláca východ Slovenska, “ tvrdí poslanec Národnej rady SR za opozičnú SDKÚ-DS Štefan Kužma. Predseda Regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Prešove to konštatoval na včerajšom stretnutí s novinármi s tým, že Slovensko v tomto roku neuvidí z fondov EÚ v rámci programovacieho obdobia 2007-13 ani euro.

Poslanec NR SR za SDKÚ-DS Štefan Kužma

Podľa Kužmu za to môže vnútrostranícky boj v Smere, ako aj boj medzi koaličnými stranami o vplyv na eurofondy, ale aj spory medzi vládou a predsedami Vyšších územných celkov o kompetencie pri ich rozdeľovaní, kvôli čomu bol Národný strategický referenčný rámec prijatý neskoro a v Bruseli by mal byť odobrený až v priebehu tohto mesiaca. „Oddialilo sa čerpanie pomoci, na čo najviac dopláca východ Slovenska, ktorý akútne potrebuje dobudovať infraštruktúru a zvyšovať zamestnanosť, “ uviedol Š. Kužma. Podľa neho bolo zlým rozhodnutím vlády zrušenie dzurindovou vládou vypracovaného referenčného rámca. Nanovo naštartované rokovania s Bruselom totiž podľa neho spôsobili, že Slovensko v tomto roku bude čistým prispievateľom EÚ. „To znamená, že z eurofondov dostaneme menej ako tam zaplatíme. Ak sa totiž aj podarí podpísať strategický referenčný rámec, čo by sa malo udiať tento piatok, prvé výzvy nebude možné podať skôr ako na prelome rokov. A budeme radi, ak od dnes o rok budeme môcť čerpať prvé peniaze. Hrozí ale aj to, že aj budúci rok budeme čistými prispievateľmi, “ uviedol Š. Kužma. Ten si tiež myslí, že na čerpanie peňazí z európskych fondov nie sú dôkladne pripravené ani samosprávy.
(ik)

Súvisiace články
20.8.2007 Kužma poslal Chudíkovi otvorený list 15.8.2007 Eurofondy vyprovokovali prestrelku medzi Kužmom a Chudíkom
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK