Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Súčasné právo umožňuje nové a nové komunálky

Nových šesť žiadostí o vypísanie komunálnych volieb v obciach na území Prešovského kraja postúpili z Krajského úradu (KÚ) v Prešove Ministerstvu vnútra SR. Znamená to, že čoskoro sa tu uskutočnia nové komunálky, lebo z hľadiska dodržania zákonných lehôt sa nepodarilo stihnúť termín posledných, ktoré boli minulú sobotu 25. novembra t. r. Informoval o tom 27. novembra vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy KÚ Pavol Drotár a ako na základe doterajších skúseností naznačil, tento počet nie je definitívny.

Predošlé voľby do orgánov samosprávy v sobotu 25. novembra t. r. sa konali v 15 mestách a obciach kraja a to bolo najviac zo všetkých krajov SR. Takéto prvenstvo Prešovský kraj dosahuje už dlhšie obdobie. Príčinu vidí P. Drotár v legislatíve. Z 15 volieb - v 6 z celkového počtu 13 okresov kraja - bolo len 5 vyvolaných úmrtím starostu, či člena obecného zastupiteľstva. Všetky ostatné prípady boli zdôvodnené odvolaním starostu, vzdaním sa jeho či člena zastupiteľstva alebo petíciou. Zákon o obecnom zriadení podľa P. Drotára neumožňuje dokazovanie, ktorého sa pri svojom odvolaní domáhajú starostovia. Častým dôvodom je skutočnosť, že v zložitej finančnej situácii v obciach Prešovského kraja je funkcia starostu najlepším zdrojom obživy, a teda jej vykonávateľ je objektom závisti. Na dokreslenie P. Drotár uviedol, že najnovšie sa rozlúči s vedúcim odboru jedného okresného úradu, pretože jeho plat nebol taký vysoký, aký dostane ako novozvolený starosta obce so 400 voličmi.

Za primátora resp. starostu v 13 prípadoch (v 2 prípadoch sa volili iba obecní poslanci) boli zvolení kandidáti (či už individuálne alebo v koalícii) SDĽ 6 (2x samostatne, 4x v koalícii s HZDS, SOP, Smer, SDKÚ), SOP 3 (iba raz samostatne), HZDS 3 (iba raz samostatne), nezávislí 2 (vždy bez koalície), SDKÚ 2 (raz bez koalície), SDSS 1 (bez koalície), SDK 1 (bez koalície), Smer 1 (v koalícii).

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK