Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

Súčasné právo umožňuje nové a nové komunálky

Nových šesť žiadostí o vypísanie komunálnych volieb v obciach na území Prešovského kraja postúpili z Krajského úradu (KÚ) v Prešove Ministerstvu vnútra SR. Znamená to, že čoskoro sa tu uskutočnia nové komunálky, lebo z hľadiska dodržania zákonných lehôt sa nepodarilo stihnúť termín posledných, ktoré boli minulú sobotu 25. novembra t. r. Informoval o tom 27. novembra vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy KÚ Pavol Drotár a ako na základe doterajších skúseností naznačil, tento počet nie je definitívny.

Predošlé voľby do orgánov samosprávy v sobotu 25. novembra t. r. sa konali v 15 mestách a obciach kraja a to bolo najviac zo všetkých krajov SR. Takéto prvenstvo Prešovský kraj dosahuje už dlhšie obdobie. Príčinu vidí P. Drotár v legislatíve. Z 15 volieb - v 6 z celkového počtu 13 okresov kraja - bolo len 5 vyvolaných úmrtím starostu, či člena obecného zastupiteľstva. Všetky ostatné prípady boli zdôvodnené odvolaním starostu, vzdaním sa jeho či člena zastupiteľstva alebo petíciou. Zákon o obecnom zriadení podľa P. Drotára neumožňuje dokazovanie, ktorého sa pri svojom odvolaní domáhajú starostovia. Častým dôvodom je skutočnosť, že v zložitej finančnej situácii v obciach Prešovského kraja je funkcia starostu najlepším zdrojom obživy, a teda jej vykonávateľ je objektom závisti. Na dokreslenie P. Drotár uviedol, že najnovšie sa rozlúči s vedúcim odboru jedného okresného úradu, pretože jeho plat nebol taký vysoký, aký dostane ako novozvolený starosta obce so 400 voličmi.

Za primátora resp. starostu v 13 prípadoch (v 2 prípadoch sa volili iba obecní poslanci) boli zvolení kandidáti (či už individuálne alebo v koalícii) SDĽ 6 (2x samostatne, 4x v koalícii s HZDS, SOP, Smer, SDKÚ), SOP 3 (iba raz samostatne), HZDS 3 (iba raz samostatne), nezávislí 2 (vždy bez koalície), SDKÚ 2 (raz bez koalície), SDSS 1 (bez koalície), SDK 1 (bez koalície), Smer 1 (v koalícii).

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK