Nedeľa, 16. jún 2024
Meniny má Blanka, Bianka | zajtra Adolf

Vchod na cintorín opäť zatarasený

Bočný vchod na hlavný mestský cintorín v Prešove z Duklianskej ulice je od dnešného predpoludnia opäť neprejazdný. Pred jeho bránou je zaparkovaná biela dodávka takým spôsobom, že bráni vstupu na pietne miesto.

Ľudia, ktorí chcú navštíviť hroby svojich blízkych, musia obísť časť cintorína a dostanú sa dovnútra najbližšie z Vajanskeho ulice za budovou Obvodného úradu. Konflikt medzi prešovskou radnicou a majiteľom firmy Cartes Petrom Jarkovským sa už niekoľkokrát zopakoval. Vlani v septembri tu dal priviesť Jarkovský dlhé železobetónové panely, ktoré odpratali pracovníci Technických služieb mesta Prešov, ďalšou prekážkou sa stala tiež zaparkovaná dodávka. Jarkovský považuje plot a bránu na jeho pozemku za čiernu stavbu.
Problém cintorína siaha do roku 1977, kedy mesto rozširovalo priestor na pochovávanie. Vlastník časti pozemku o výmere 10 620 štvorcových metrov nebol známy. Mestský národný výbor pozemky vyvlastnil, no pri prevode úradníci spravili administratívnu chybu. Pôvodná majiteľka žila dlhodobo v Austrálii, no pozemkov sa nikdy nevzdala. Po reštitúcii ich chcela odpredať mestu, došlo aj k predbežnej dohode na sume 600 Sk za meter štvorcový. Kým to schválili poslanci v mestskom zastupiteľstve, pozemky kúpil o niečo drahšie Peter Jarkovský. Ten žiada od radnice za meter štvorcový 2500 korún. Druhou alternatívou, ktorú ponúkal mestu, bola výmena za lukratívne pozemky pri OD TESCO, kde sa bude stavať obchodné centrum Fórum, alebo za pozemok na Sídlisku Sekčov, kde sa už začalo so stavbou obchodného centra MAX. Jarkovský vedie spor o pozemky s mesto vo viacerých lokalitách. Niekoľkokrát sa zviditeľnil stavaním umelých prekážok na miestach, ktoré používa veľká časť ľudí. Na Strojníckej ulici v priemyselnej časti ŠIRPO vlastní pozemok, na ktorom je mestská komunikácia. Tu postavil v minulosti rampu a vyberal mýto. Na zastávke SAD na Šafárikovej ulici znemožnil prístup autobusom hromadou navezenej zeminy. Jeho najčastejšie opakovanou kauzou je cintorín. Hovorca MsÚ v Prešove nám k zatarasenému vchodu poskytol nasledujúce stanovisko, „S pánom Jarkovským riešime niekoľko súdnych sporov. Máme záujem o mimosúdnu dohodu no v niektorých prípadoch sa však nevyhneme riešeniu sporov súdnou cestou. “
-mm-

Súvisiace články
27.7.2007 Dodávku spred vchodu odtiahli 10.7.2007 Organizácie PSK vedú 50 súdnych sporov - súdi sa aj Jarkovský 15.5.2007 Chcú zrušiť zastávku 24.4.2007 Primátor Pavel Hagyari ON-LINE (KOMPLETNÝ PREPIS) 16.4.2007 Jarkovský chce rúbať stromy 23.1.2007 Jarkovský má ďalšie pozemky - primátor odvolal vedúcu odboru mestského majetku 13.10.2006 Hagyari sľubuje "veľké veci" 2.10.2006 Benč Jarkovskému: „Nedohodnem sa, nech rozhodne súd!“ 30.9.2006 Jarkovský vs. mesto – ďalšie kolo 27.9.2006 Znova položil na cestu zábrany
Mohlo by Vás zaujímať
Prešovský trojičný jarmok opäť prinesie týždeň plný remesiel, folklóru a chutného jedla
Park kultúry a oddychu a mesto Prešov aj tento rok spoločne pripravili tradičný Prešovský trojičný jarmok v centre mesta, ktorý prenesie návštevníkov k svojim koreňom, ľudovej kultúre a remeslám.
Hviezdy Prešova zažiarili na pódiu
Veľkolepý Deň detí plný zábavy si mohli najmenší Prešovčania naplno užiť v Záhrade umenia vo štvrtok 30. mája 2024. Odmenení boli aj najlepší žiaci prešovských základných škôl v projekte Hviezdy Prešova.
Prešovská MHD vás odvezie na Posádkový deň detí
Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. informuje cestujúcich, že v piatok 31. mája mimoriadne posilní spoje k letisku v Nižnej Šebastovej. Pre všetky deti a ich rodičov je pripravený Posádkový Deň detí.
Európske mesto športu: na Prešov sa pozrela zahraničná delegácia
Na tri dni do Prešova zavítala delegácia, ktorá bude posudzovať kandidatúru Prešova na titul Európske mesto športu. Jej úlohou bolo zmapovať sieť prešovských športovísk a vypočuť si obhajobu mesta ku kandidatúre. Zaujímali sa aj o možnosti športovania pre najmenších i dôchodcov.
Slávnostné zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
V zmysle § 13 ods. 4 písm. a) v spojení s § 12 ods. 1 prvá veta zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva primátor mesta Prešov František Oľha
Prešov sa pripravuje na množstvový zber komunálneho odpadu
V meste Prešov sa vôbec prvýkrát v histórii zavedie množstvový nevážený zber komunálneho odpadu. Týkať sa bude obyvateľov mesta vlastniacich rodinné domy. Títo Prešovčania si tak budú môcť zvoliť z viacerých druhov objemov smetných nádob a frekvencie, ako často im prídu smeti zbierať. Nový systém mestu prinesie väčšiu efektivitu nakladania s odpadmi a predpokladá sa aj pozitívny dopad na ekológiu.
Poznáme laureátov verejných ocenení mesta Prešov za rok 2023
Slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva v Prešove sa opäť nieslo v noblesnej atmosfére oceňovania výnimočných osobností, ktoré si prevzali verejné ocenenia mesta Prešov. Po siedmykrát v histórii mesta boli odovzdané všetky verejné ocenenia - Cena mesta Prešov, Cena primátora mesta, Opálové zrnko a Čestné občianstvo mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK