Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Slovenský červený kríž zriadil prepravnú službu

Prepravnú službu pre starších ľudí a postihnutých občanov zriadil od začiatku júla Územný spolok Slovenského Červeného kríža (SČK) v Prešove, ktorý má pôsobnosť v okresoch Prešov a Sabinov.

Novú službu zaviedli na základe požiadaviek svojich klientov, s ktorými sú v dennom kontakte prostredníctvom vlastnej domácej ošetrovateľskej službu a poskytovania obedov. Ako informovala riaditeľka prešovského spolku SČK Mária Karafová, na prepravu zatiaľ používajú dve osobné vozidlá Škoda Fabia Combi. Do januára 2008 chcú kúpiť špeciálne vozidlo pre osem pasažierov s nástupnou plošinou pre klientov na invalidnom vozíku. O finančnú pomoc sa uchádzajú prostredníctvom projektu.

Prešovský samosprávny kraj zaregistroval tento nový druh služby pre SČK, ale financie na tento rok už nedostali. Preto prepravná služba stojí pasažiera desať korún na jeden kilometer. Od nového roku by klienti, ktorí majú priznanú prepravnú službu ako formu kompenzácie, platili za jeden kilometer štyri koruny. Prepravnú službu môžu odkázaní občania využiť ak idú na lekárske vyšetrenie, na odvoz do kúpeľov, návštevu kultúrneho zariadenia či iných aktivít. SČK ponúka v prípade potreby aj vlastnú asistentku, ktorá klienta sprevádza a pomôže mu pri vybavovaní jeho záležitostí.

Po dohode s klientom vie SČK zabezpečiť dopravu aj počas víkendov i mimo pracovnej doby. Podľa Karafovej budú ústretoví aj k záujemcom z iných okresov, kde takáto služba chýba.
Prešovský Územný spolok SČK poskytuje denne 140 stravníkom obedy, z toho 70 obedov vozí klientom domov. V rámci aktivačných prác majú vlastné asistentky domácej ošetrovateľskej služby a organizujú školenia na získanie certifikátu pre výkon tejto činnosti.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK