PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/3058/prezident_zacal_navstevu_presova.html

Prezident začal návštevu Prešova

Stretnutím s primátorom mesta Pavlom Hagyarim a následne aj s poslancami mestského zastupiteľstva odštartoval dnešnú návštevu Prešova prezident SR Ivan Gašparovič. Ten svoj dnešný päťhodinový program v metropole Šariša ukončí prehliadkou Trojičného jarmoku, ktorý o 14. hodine v centre mesta otvorí.

Na stretnutí s primátorom hovoril prezident najmä o najpálčivejších problémoch regiónu. Hlava štátu po stretnutí za základ ekonomického i sociálneho rozvoja mesta označila budovanie lokálnej infraštuktúry a diaľnic. „Hovorili sme o predstave vlády pri ich dobudovaní. Žiaľbohu, rozsah výstavby a aj jej rozpočet nie je tak reálny, ako reálne to potrebuje tento kraj. Z tohto pohľadu sme hovorili aj do budúcnosti, čo všetko bude treba urobiť aj z hľadiska európskych fondov. Apeloval som aj na pána primátora a poslancov, že dnes postavenie mestských a obecných zastupiteľstiev je iné, ako bolo pred pár rokmi a právomoci, ktoré majú, im dávajú veľkú možnosť vytvárať nové pracovné miesta a budovať infraštruktúru. Na druhej strane, vláda je tá, ktorá nesmie zabúdať na to vytvárať podmienky, “ uviedol po stretnutí prezident I. Gašparovič. Prezident v tejto súvislosti zdôraznil najmä dôležitosť malého a stredného podnikania, ktorého podpora by podľa neho mala dostať prednosť aj pred podporou zahraničných investícií.

Vo svojom prejave pri príležitosti oslavy 760. výročia prvej písomnej zmienky o meste potom pred poslancami Mestského zastupiteľstva vyzdvihol bohatú históriu mesta, no najmä jeho duchovný rozmer. „Prešov je významný z duchovného hľadiska tým, že nie je iné mesto, kde by boli biskupstvá troch cirkví a bohatým duchovných životom tu žijú aj ďalšie cirkevné náboženstvá. Stretávajú sa tu rôzne národnosti – Rusíni, Ukrajinci, Židia i Rómovia a prebieha tu permanentný kultúrny dialóg, ktorý je predpokladom tolerantného spolunažívania občanov, “ zdôraznil vo svojom prejave prezident, s ktorým následne dostali príležitosť diskutovať aj mestskí poslanci. „Pán prezident nám môže výrazne pomôcť po politicko-morálnej odbornej a legislatívnej rovine. Musím povedať, že prisľúbil pomoc, takže ja naňho nezabudnem a budem ho apelovať vždy, keď bude Prešov potrebovať pomoc, “ uviedol po stretnutí prešovský primátor P. Hagyari.
(ik)

 
7.6.2007 | Pridal: Redakcia PIS | Politika | čítané: 3620 krát