Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

BLOG: Úspech vo verejnej správe, politike

V posledných rokoch sa podstatne zmenil systém financovania časti štátnych rezortov, samospráv. Príčinou je prispôsobovanie sa smerniciam EU, vzniku samosprávy a jej postupnému osamostatňovaniu sa od štátnych rezortov. No ako to už na našom Slovensku chodí, jeden krok vpred, dva vzad.

A tak je to aj s fungovaním samospráv v rámci právomocí, financovania. Štát decentralizoval (alebo sa len zbavil problémov? ) viacero právomocí a preniesol ich na samosprávy, teda Samosprávne kraje, mestá a obce. No s financovaním je to opačne. Prepotrebné peniažky stále prerozdeľujú ministerstvá, ktoré sú (čo mňa osobne dosť žerie) pod dokonalým vplyvom tých politických strán, ktoré sú práve pri moci. Dodnes neviem, prečo sa vraví pri moci, keď úradníci, čo sú počnúc premiéra končiac „malým“ úradníčkom kdesi v obci, sú vlastne nami dosadení (zvolení) odborníci, ktorí nám majú vychádzať v ústrety, pomáhať, zdokonaľovať systém, slúžiť nám.
V tomto blogu sa vlastne pýtam aj sám seba, aj širokej verejnosti (ale predovšetkým Prešovčanov, keďže sa tu objavila kauza P. H. = SMER.
Nik či už z politikov, či verejných činiteľov na vyšších postoch vzhľadom na náš „demokratický“ systém nemôže byť nezávislý, ak chce niečo dokázať. Otázka je, koľko sa tej ktorej lobby „prihraje“ a čo za to. O Prešove sa hovorí, ako o bašte KDH. Mali toho pod palcom veľa. Teda, ich lobby si prihrávala koľko, desať rockov, viac? A čo sa urobilo pre mesto? Odpoveď stačí hľadať po prechádzke mestom a na serveri Štatistického Úradu SR. Samozrejme, boli (sú) tu aj iné lobby, nalepené aj na iné politické strany, keďže od nichpochádzajú všetky závažnejšie rozhodnutia týkajúce sa nie len mesta, ale vďaka dlhodobého budovania systému dnes Ty mne, zajtra ja Tebe, či ruka ruku myje, získali vplyv aj v oblastiach, ktoré s verejnou správou a v normálnom demokratickom systéme sú nepriechodné bez zodpovednosti za porušovanie nie len zákonov, ale aj etiky.
Takže na pomyselné prešovské váhy klaďme na jednu stranu primátora a tých, ktorých si získal pre rozvoj Prešova s „prihriatou polievočkou“, na mysku druhú samotný rozvoj mesta, kqalitu nášho života v ňom.
p.s. Predpokladám, že každý si uvedomujeme, že takáto prax je zaužívaná po celom Slovensku a nie je výnimkou ani vo vyspelých štátoch, takže byť doslova a do písmená svätý, tým pádom stáť bokom, prizerať sa na okolitý svet z okna chátrajúceho okna rozpadajúceho domu, to nechce nik z nás. Ani tí, čo volili toho, či toho kandidáta, ani ľavičiari, ani pravičiari, ani starí, ani mladí.

Pisarský Alexander alias monte

Súvisiace články
1.2.2007 BLOG: Tichý šum v hluku 4.1.2007 Napíš si svoj blog, alebo ako sa stať blogerom!
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK