PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/3023/tip_na_vylet-turniska.html

Tip na výlet: Turniská

Na malebnou horskou obcou Kojšov sa v bukovom lese masívu Murovanej skaly (899 m) skrýva nádherné skalné mestečko Turniská. Ako už názov napovedá, ide o skupinu vápencových a zlepencových veží, ktorá sa týčia až do výšky okolo 30 metrov.

Trasa: Kojšov (471 m) - Turniská (680 m) - sedlo Zemičky (710 m) - Kojšov (471 m)

Značka: žltá 8725, zelená 5715

Pohorie: Volovské vrchy

Trvanie trasy: 2 hodiny

Obtiažnosť: mierne náročná

Mapa: VKÚ Harmanec č. 115 - Šarišská vrchovina, Branisko, 1:50 000

Prístup na začiatok trasy:

Autobus SAD z Prešova do Margecian, odtiaľ do Kojšova.

Vlakom z Prešova do Maregcian, odtiaľ busom do Kojšova.

Z autobusovej zastávky v strede Kojšova (471 m) sa žltá značka poberá po asfaltovej ceste na východný okraj dediny. Za poslednými budovami, pílou a rampou značka bočí doľava, lávkou prechádza cez potok a stáča sa doprava. Vchádza do zarastenej úvozovej cesty (tu treba dlhé nohavice, žihľava robí svoje…), ktorou postupne stúpa až do vysokého bukového lesa. Ponúka niekoľko pekných úsekov, postupne sa stáča doľava a cez mokrejší úsek traverzovým stúpaním prichádza až k zvážnici na rúbani, kde je križovatka ciest. Žltá pokračuje po vrstevnici, naša trasa však po významovej žltej odbočke spolu s náučným chodníkom stúpa mladinou až k vežiam Turnísk (680 m, 40 min).
Tento krásny kút prírody stojí za podrobné preskúmanie, azda najatraktívnejším miestom je mohutná skalná brána, pod ktorou je aj upravené ohnisko a možný bivak. Každá z veží (turní) má svoje meno, svojský tvar a výšku.
Chodník pokračuje cez skalnú bránu, za ňou sa točí doľava a strmo stúpa pár desiatok metrov až ku križovatke so zelenou značkou, ktorá tu má ostrú zákrutu. Naša trasa vedie ďalej po jej hornej vetve spolu s náučným chodníkom. Značka ešte stúpa, stáča sa postupne do protismeru a vychádza na členitý hrebeň s peknými skalnatými úsekmi, kulminuje približne vo výške 860 metrov. Po chodníku prechádza na druhú (pravú) stranu hrebeňa, chvíľu ho traverzuje a potom po okraji rúbane prudšie klesne k používanej lesnej zvážnici. Ňou ešte pár sto metrov klesá do sedla Zemičky (710 m, 1:25 h) pod zrázmi Folkmarskej skaly (viď Tip na výlet http://www.pis.sk/portal/?c=12&id=2918 ).
Zo sedla schádza opäť žltá značka doľava po lesnej zvážnici až na okraj lúk a potom pomedzi domy do Kojšova (471 m, 2 h) späť k východisku trasy.
Turniská sú jedným z momentálne najfrekventovanejších skalolezeckých terénov východného Slovenska. V ich stenách existujú desiatky ciest rôznych náročností, vrcholy veží však pre bežného turistu nie sú prístupné, pokútne lezenie sa môže skončiť zle. Podrobného skalolezeckého sprievodcu aj s mapkami veží nájdete na http://rozlomity.webpark.sk/

 
31.5.2007 | Pridal: Martin Belej | Tip na výlet | čítané: 22654 krát