Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Derniéra muzikálu Dracula

Derniérou - oficiálne vyhláseným posledným predstavením - sa skončila 1. júla púť divácky mimoriadne úspešného muzikálu Dracula po javiskách v Prahe, Bratislave a napokon v Prešove.

Na prenajatej veľkej scéne tunajšieho Divadla Jonáša Záborského (DJZ) uviedli inscenáciu v režijnom naštudovaní Jozefa Bednárika po prvýkrát 10. septembra 1999. Odvtedy tu odohrali 80 predstavení, prvých 65 do konca minulého roka s priemernou návštevnosťou 587 divákov na predstavení, zvyšných 15 v máji a júni t. r. Dovedna videlo v Prešove Draculu vyše 50 tisíc divákov. Boli medzi nimi hostia z Poľska, Nemecka, Švajčiarska, Holandska, Juhoslávie, USA, ale aj zo vzdialených častí SR - napr. z Nových Zámkov. Na derniéru neprišiel hlavný tvorca muzikálu - hudobný skladateľ Karel Svoboda, pretože mal vážne rodinné problémy. Podľa Martina Veleckého, riaditeľa Parku kultúry a oddychu (PKO) v Prešove, ktorý bol producentom tohoročných predstavení a vlani koproducentom so Slovenskou divadelnou agentúrou z Bratislavy, uviedli Draculu od jeho premiéry v Prahe v roku 1995 a v Bratislave v roku 1998 vyše 1500-krát.

Muzikál si našiel aj v Prešove veľkých obdivovateľov. Napríklad Miroslava Ganaiová z obce Kameňany pri Revúcej ho videla dnes po 20-ty raz. Ba M. Velecký predpokladal, že drvivú väčšinu obecenstva derniérového predstavenia (boli dve, popoludní lístok stal 800 Sk, na vypredané večerné 1000 Sk) tvorili diváci, ktorí videli Draculu najmenej dvakrát. Pani Pastirčáková z Bardejova ešte v piatok 30. júna poslala jednému z troch predstaviteľov Draculu Tomášovi Bartuněkovi na znak obdivu k jeho výkonu kartón šumivého vína. Práve T. Bartuněk asi pred troma týždňami unikol len o vlások vážnemu ohrozeniu svojho života, keď sa mu v jednej scéne neotvárala hrobka a upadol do bezvedomia od nedostatku vzduchu.

M. Velecký potvrdil, že PKO v Prešove už podpísal zmluvu s agentúrou, vlastniacou práva na muzikál Krysář a od augusta t. r. začnú predávať lístky na predstavenia opäť v Prešove, po jeho úspechu v Prahe a v Bratislave. Podľa riaditeľovho názoru sa tak Prešov stáva "jedným vážnym mestom na uvádzanie nových moderných muzikálov". Kvalitatívne veľmi dobre pritom v Draculovi obstal celý 22-členný baletno-spevácky zbor, ktorý tvorili mladí ľudia len z Prešova a okolia, vybraní na základe predpremiérového konkurzu - vraj v ničom nezaostal za tými, ktoré účinkovali v Prahe a v Bratislave.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK