Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Deň záchrany života oslovuje darcov krvi a naučí prvej pomoci

Jedným z podujatí, ktoré sa uskutočnia počas blížiacich sa Dní mesta Prešov (4. – 10. jún), bude aj Deň záchrany života. Jeho cieľom je podporiť ľudí k darovaniu krvi, ale ponúka aj možnosť naučiť sa poskytovať prvú pomoc pri priamom ohrození života.

Primárka NTS Jana Leško-Andraščíková a námestník FNsP pre chirurgické odbory Radoslav Čuha

Akcia sa na prešovskej pešej zóne uskutoční v utorok 5. júna od 10. do 18. hodiny. Podujatie je súčasťou blížiaceho sa Svetového dňa darcov krvi a premiéru malo minulý rok, kedy pracovníci Národnej transfúznej služby (NTS) poprvýkrát vyrazili za darcami do ulíc. Krv vtedy odovzdalo zhruba 100 darcov. Organizátori dúfajú, že tento rok sa podarí prilákať k darovaniu dvojnásobok ľudí, najmä čo najviac prvodarcov. „Nikto z nás nevie, kedy bude tú krv potrebovať, “ zdôraznila primárka NTS Jana Leško-Andraščíková.

Podľa údajov, ktoré nám poskytol námestník riaditeľa pre chirurgické odbory Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove Radoslav Čuha, v minulom roku v nemocnici vykonali spolu 8-tisíc odberov, v tomto roku ich očakávajú až 11-tisíc. Mesačná spotreba nemocnice je pritom vyše 800 transfúzií. Organizátori dúfajú, že pred letným obdobím sa im podarí získať dostatok tejto vzácnej tekutiny. „Včasné a rýchle podanie krvi vie zachrániť život mnohým pacientom. Za posledné dva mesiace sme na našej Klinike mali asi osem takých pacientov, ktorí vyčerpali nielen personál, ale aj trasfúzne oddelenie. Ale títo ľudia vďaka tomu žijú a vrátia sa domov zdraví, “ zdôraznila v tejto súvislosti zástupkyňa prednostu Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny FNsP a predsedníčka občianskeho združenia Resuscitácia Ľubomíra Romanová.

Práve OZ Resuscitácia obohatí tohtoročný Deň záchrany života aj o ukážky práce záchranárov s cieľom naučiť ľudí poskytovať prvú pomoc pri priamom ohrození života kriesením srdca a pľúc. Ľudia sa počas dňa budú môcť oboznámiť aj s vybavením dvoch vozidiel rýchlej lekárskej pomoci a s tajomstvami práce ich obsluhujúceho personálu. Súčasťou celej akcie bude aj kulturný program, v ktorom vystúpia Katka Koščová, Júlia Smolková a zástupcovia OZ Barlička. Na podujatí okrem NTS a OZ Resuscitácia participuje aj Fakulta zdravotníctva PU a mesto Prešov.
(ik)

zástupkyňa prednostu Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny FNsP a predsedníčka OZ Resuscitácia Ľubomíra Romanová.
Súvisiace články
6.6.2007 Deň záchrany života oslovil až 60 prvodarcov
Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK